Potraga za doktorima

U Slavoniji mole za pomoć Vladu: 'Dajte liječnicima bonus od 5000 kuna na plaću'

Ubuduće u obiteljskoj medicini moći će se zapošljavati samo liječnici sa završenom specijalizacijom
Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Geografski izolirano područje županjske Posavine već je duže vrijeme suočeno s nedostatkom liječnika obiteljske medicine. Domu zdravlja Županja nedostaju dva liječnika za popunjavanje timova u Gunji te jedan za Posavske Podgajce - Rajevo Selo i jedan za tim obiteljske medicine u Županji, piše Glas Slavonije.

- Pokušavamo na sve načine doći do liječnika. Na istoku županjske Posavine osigurani su im moderni stanovi. Kompletno su uređeni i vrhunski opremljeni apsolutno svime, liječnici samo trebaju doći s koferima i osobnim stvarima. Režijske troškove spremne su preuzeti općine. Osigurani su automobili i odlični uvjeti za rad, ali na natječaje se unatoč tome nitko ne javlja – zabrinuta je ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić. Dodaje da je potpuno izostao i interes liječnika iz susjednih država, BiH i Srbije.

Mali broj osiguranika

- Iako smo zadovoljni s upućivanjem krajem 2017. naših pet doktora medicine na specijalizaciju - dva iz obiteljske medicine te po jednog iz pedijatrije, ginekologije i opstetricije i kliničke radiologije - trenutačno smo u teškoj situaciji jer nam nedostaju četiri doktora obiteljske medicine. U suradnji s našim doktorima koncesionarima za sada uspijevamo pokriti cijelo područje i stanovnicima osigurati potrebnu zdravstvenu skrb. Nije nam lako, ali trudimo se i dajemo sve od sebe - ističe Lešić.

Mali je interes za zapošljavanjem na tom području jer se radi o ordinacijama Cvelferije koje su najudaljenije te imaju manji broj osiguranika. Stoga je otežano i njihovo financiranje jer nemaju minimalni standard od 1275 osiguranika po ordinaciji. Toliko osiguranika ordinacije u Cvelferiji ne mogu skupiti ni u dva sela, primjerice Rajevo Selo- Posavski Podgajci, Račinovci - Đurići, Soljani - Strošinci. Stoga dobivaju pola hladnog pogona i glavarinu po broju osiguranika.

- Imamo mala sela, male timove, polovične prihode, a dvostruke izdatke. U takvim je uvjetima jako teško funkcionirati - imate rashode na dva mjesta i morate voditi računa o obje ordinacije, kao da je jedna, a zapravo je svaka za sebe. Liječnik u jednoj radi dva, a u drugoj tri dana u tjednu - pojašnjava.

Na nedavnom sastanku u Ministarstvu zdravstva ravnateljica Luca Lešić izrazila je bojazan za budućnost javnozdravstvene mreže na tom području.

Podijeliti odgovornost

- Koncesionari zasad izvlače nedostatak liječnika, a ja sam jako zabrinuta. Pokrivenost javnozdravstvenom mrežom mora postojati i Dom zdravlja će to i dalje raditi, ali je premali dio mreže na nama, a imamo odgovornost za cjelokupnu mrežu – upozorava.

Prema pisanju Glasa Slavonije, praksa po kojoj ordinacije koje su bile u koncesiji prilikom umirovljenja liječnika preuzimaju domovi zdravlja na području Hrvatske rezultirala je povećanim brojem "timova bez nositelja", odnosno timova koji su ugovoreni s HZZO-om, ali nemaju svog liječnika.

U srpnju iduće godine na snagu stupa Direktiva EU-a po kojoj će se ubuduće u obiteljskoj medicini moći zapošljavati samo liječnici sa završenom specijalizacijom iz tog područja, koja se stječe četverogodišnjom dodatnom edukacijom. U Hrvatskoj trenutačno od 2330 obiteljskih liječnika njih oko 1100 ima završenu specijalizaciju, što znači da će se kadrovski deficit tek vidjeti u sljedećim godinama. Mladi liječnici nakon fakulteta, sa stečenom licencom za samostalni rad i dalje će, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, moći raditi u ordinacijama obiteljske medicine, ali uz obvezni nadzor starijih kolega te neće moći postati nositelji ordinacije bez potrebne specijalizacije.

- Mi se stalno otvaramo i pružamo mogućnost zapošljavanja, ali kandidati se ne javljaju. Svejedno smo uporni u potrazi za liječnicima i nećemo se prestati boriti i tražiti pa ćemo vidjeti - zaključuje Luca Lešić.

Županjska Posavina treba tretman kao područje od posebne državne skrbi

Ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić smatra da je zbog dugogodišnje nezainteresiranosti liječnika za zapošljavanjem u županjskoj Posavini, posebice Cvelferiji, potrebno definirati mjere kojima bi se stimuliralo dolazak liječnika i osiguranje javnozdravstvene mreže na tom području. Ondje nema bolnice, županjska Posavina je udaljena od svih bolničkih centara i kao takva dodatno opterećena. Ministru zdravstva iznijela je i konkretan prijedlog - neka Vlada RH osnuje jedan fond iz kojeg će se moći, kao u primjerice u Norveškoj ili Švedskoj, liječnike koji rade u udaljenim mjestima dodatno platiti i odmah im osigurati bolju startnu poziciju. Mišljenja je da je za rad na rubnom i geografski izoliranom području, u manjim i udaljenim ordinacijama, liječnicima potreban još neki paušalni iznos, primjerice 5000 kuna mjesečno, koji će dobiti dodatno uz plaću. "Županjska Posavina trebala bi se tretirati kao neko područje od posebne skrbi, ali to je izvan naših mogućnosti. Bojim se da će, ako se pod hitno nešto ne poduzme u vezi s tim, uskoro i otoci možda biti u boljoj poziciji nego mi, ako već i nisu", upozorila je ravnateljica Luca Lešić.

U Županju dolaze i specijalisti iz slavonskih bolnica

Dom zdravlja Županja i lani je svojim pacijentima osigurao bogatu paletu usluga iz specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i dijagnostike, koje im je, uz županjske, pružalo i šest doktora specijalista iz Osijeka, Slavonskog Broda i Vukovara. HZZO je ponovno pokazao veliko razumijevanje. Dobili su cijeli tim za internu medicinu, psihijatriju i ortodonciju, urologiju pola tima, radiologiju 0,9 i hemodijalizu s obzirom na broj pacijenata. Specijalist opće kirurgije dolazio je svaki tjedan, a neurolog dva puta mjesečno. Dom zdravlja je dobio čak 84 različita zdravstvena postupka, određeni broj za svaku granu medicine koju su ugovorili. Uz klasično RTG snimanje, osam radioloških i čak 24 ultrazvučne usluge. Osim UZV-a abdomena i krvnih žila, pacijenti su u Županji mogli obaviti i UZV štitnjače, vrata, žlijezda, limfnih čvorova, UZV urološke dijagnostike, UZV pedijatrijske dijagnostike…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 18:07