Skuplji život

U samo tri godine cijene goriva porasle gotovo za četvrtinu, poskupile i odjeća, hrana...

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.12.2018. u 8:38

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.12.2018. u 8:38

Split, 121012.
Ovih dana na adresu gradana Splita poceli su stizati racuni Elektrodalmacije sa vecim odnosno skupljim racunima za struju.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Joško Ponos / Hanza Media

Ilustracija

U odnosu na 2015., prvu godine poslije krize, Hrvati danas moraju nešto dublje posegnuti u džepove kako bi mogli kupiti osnovne robe i usluge. Potvrđuju to podaci državne statistike, u kojima se daje usporedba cijena u Hrvatskoj u studenome ove godine sa 2015. godinom.

Prema tim podacima, troškovi života u Hrvatskoj u posljednje su tri godine ukupno porasli 2,3 posto. Iako nije riječ o velikom porastu, zabrinjava velik skok cijena pojedinih dobara i usluga, koji čine značajan udio u potrošnji hrvatskih kućanstava. Tako, primjerice, gorivo danas plaćamo gotovo četvrtinu skuplje nego prije tri godine. Velik rast, nešto manji od 13 posto, u istom razdoblju imaju i usluge kafića i restorana.

Umjereni rast

Skuplja nam je i hrana, koja čini gotovo trećinu potrošnje hrvatskih kućanstava, i to u prosjeku 2,4 posto nego prije tri godine. Poskupjeli su i duhanski proizvodi, čije su cijene u sada u prosjeku šest posto veće nego 2015. godine. Još bržu dinamiku rasta pokazuju cijene odjeće, 11,5 posto, i obuće, 6,5 posto. Umjereni rast, manji od dva posto, u posljednje tri godine bilježe cijene najma stanova.

Međutim, taj podatak valja uzeti s oprezom, s obzirom na to da je u Hrvatskoj prijavljeno razmjerno malo podstanara. Znatno veći skok, 4 posto, u istom razdoblju bilježe održavanje i popravci stambenog prostora. Još veću dinamiku rasta cijena, preko pet posto, zabilježen je kod opskrbe vodom i ostalih komunalnih usluga, pokazuju podaci DZS-a. Upravo su komunalije i energenti, upozoravaju ekonomisti, možda i najopasnije “mine” za džepove hrvatskih potrošača u 2019.

Kreću korekcije

- U sljedećoj godini, najvjerojatnije na proljeće, mogla bi se dogoditi korekcija cijena plina, koje su u svijetu već sada više. Može se očekivati i rast cijena vode - kaže Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta.

- U Hrvatskoj još postoji mnogo administrativno reguliranih cijena pa se kod komunalija u sljedećoj godini može očekivati određeni rast. To se posebno odnosi na plin - ističe i Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP banke. Cijene plina, inače, u posljednje su tri godine pale, kako pokazuju podaci DZS-a, više od 15 posto. U posljednje tri godine pojeftinile su i telekomunikacijske usluge, čije su cijene u prosjeku 4 posto niže nego 2015.