Rekordna sezona

U posljednjih deset godina broj gostiju na Kvarneru porastao je za čak 50 posto

Osim Njemačke, još tri tržišta ostvaruju više od milijun noćenja, a to su Slovenija, Austrija i Italija
Ilustracija, turisti
 Privatni album

Kvarner se zaključno s prosincem može pohvaliti još jednom uspješnom i rekordnom turističkom godinom u kojoj je turistički promet ponovno rastao. Tako je lani ostvareno 3,1 milijun dolazaka i 19,1 milijun noćenja što je u odnosu na 2018. dva posto više dolazaka i jedan posto više noćenja. Zanimljivo je da su noćenja u odnosu na 2010. veća za čak 50 posto.

- Naš glavni cilj ostaje jačati pred i posezonu, jer činjenica je da nećemo uvijek moći imati rekordnu “špicu” sezone. Regija Kvarner posljednjih godina definitivno uspijeva u jačanju dijelova godine prije i nakon ljetne sezone. Posljednjih 10-ak godina ulagalo se u kvalitetu i ponudu regije, dobro smo usmjerili zajedničko brendiranje i aktivnosti te smo prepoznali proizvode i ponudu regije u kojima smo najjači. Sve to su koraci čiji rezultati ne mogu doći odmah, već je potrebno duže vrijeme. Uzmemo li u obzir da je, primjerice, u 2010. godini ostvareno 12,7 milijuna noćenja, jasno nam je da smo u razdoblju od 9 godina ostvarili 6,3 milijuna noćenja više odnosno ukupan broj noćenja na Kvarneru porastao je za čak 50 posto, ističe direktorica TZ-a Primorsko goranske županije Irena Peršić Živadinov. Dodaje da ih ove godine očekuju veliki izazovi i događanja, i samim time velike turističke prilike za čitavu Hrvatsku.

- Ali, pogledamo li ove pozitivne turističke rezultate koje smo na Kvarneru ostvarili u posljednjih nekoliko godina, vjerujem da i u 2020. godini naš zajednički uspjeh i dobra suradnja neće izostati, zaključila je.

U analizama prošle godine vidi se da su tijekom špice sezone noćenja ostala na razini prošle godine, ali uz prosječnu popunjenost smještajnih kapaciteta od 25 dana, a kod hotela čak 30 dana, što znači da je prostor za rast u tom dijelu godine bio gotovo minimalan.

- Stoga, važno je naglasiti kako je tijekom predsezone ostvareno jedan posto više noćenja, dok je u posezoni ostvareno četiri posto više noćenja. Da je trend porasta noćenja u pred i posezoni stalan, potvrđuje nam i usporedba s 2010. godinom iz koje je vidljivo da su noćenja u tim periodima godine porasla za velikih 90 posto, ističe direktorica TZ-a. I dalje su najvjerniji gosti na Kvarneru Nijemci. Njih je prošle godine bilo čak 630.000, a ostvarili su gotovo 4,7 milijuna noćenja.

- Osim Njemačke, još tri tržišta ostvaruju više od milijun noćenja, a to su Slovenija (3 mil.), Austrija (1,8 mil.) i Italija (1,3 mil). Udjel ove 4 zemlje u inozemnom prometu iznosi gotovo 70 posto. Uključivanjem Kvarnera na rute kojima gosti iz dalekih tržišta obilaze Europu rezultiralo je velikim porastom prometa s tih tržišta. U posljednje tri godine gosti iz Kine su gotovo utrostručili broj noćenja, a državljani SAD-a ostvarili su 50 posto više noćenja. Treba spomenuti i goste iz Ujedinjene Kraljevine koji, s 137.000 noćenja, u odnosu na 2018. ostvaruju 25 posto više noćenja, a u odnosu na 2016. 44 posto više, nastavlja Peršić Živadinov.

U ovoj županiji lani je najviše noćenja, i to sedam milijuna, bilo na Krku koji čini 36 posto ukupnog prometa županije. Na drugom mjestu je Crikveničko-vinodolska rivijera (3,2 milijuna), a na trećem otok Lošinj (2,4 milijuna). Poredak prema broju noćenja nastavljaju: Opatijska rivijera i otok Rab (2,2 milijuna), otok Cres (1,1 milijun), Riječko područje (925.000) te Gorski kotar (110.000). Najveći porast noćenja od 14 posto ostvaren je na Riječkom području. Među destinacijama „najbolji“ su Mali Lošinj (2,4 milijuna noćenja) i Crikvenica (2,2 milijuna noćenja).

I u ovoj regiji gosti najviše vole boraviti u privatnom smještaju- čak 40 posto noćenja, odnosno 7,7 milijuna ostvareno je u apartmanima i kućama za odmor. Kampovi i hoteli ostvaruju gotovo isti broj noćenja - po 3,7 milijuna s pojedinačnim udjelom od 19 posto, a zanimljivo je da su najbolje popunjeni bili ono najkvalitetniji. Tako u TZ-u kažu da su objekti s pet zvjezdica, bilo da je riječ o kampovima, obiteljskom smještaju ili hotelima, u zadnje tri godine porasli u noćenjima za 70 posto.

Što se tiče nautike, na Kvarneru je lani bilo 24.500 dolazaka nautičara i 156.000 noćenja koji je samo u posljednjih godinu dana ostvario porast od čak 32 posto. Inače, na Kvarneru postoji 20-tak luka nautičkog turizma, a Marina Punat sama ostvaruje više od polovice nautičkih noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:19