Teške optužbe

U operacijama pranja novca ruskih bogataša sudjelovale i dvije velike europske banke!?

Shemu pranja novca osmislila je Troika Dialog, nekad najveća ruska privatna investicijska banka
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Na listi optuženih banaka koje su posredovale u operacijama pranja novca iz Rusije nalazi se i veći broj europskih banaka, među kojima su austrijska Raiffeisen Bank International i njemačka Deutsche Bank. Tako pokazuje izvješće "Trojkina praonica" OCCRP-a, Projekta izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), koji je pokrenut 2006. godine.

Trojka praonica ili Trojka Laundroma odnosi se na 70 offshore kompanija koje se koriste da bi se milijarde dolara privatnog bogatstva transferiralo iz Rusije na Zapad. Shemu pranja novca osmislila je Troika Dialog, nekada najveća ruska privatna investicijska banka, a novac se naknadno usmjeravao preko litvanskih banaka do onih u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama.

Izvješće obuhvaća detalje o transakcijama ukupne vrijednosti veće od 470 milijardi dolara, 1,3 milijuna transfera i 233 tisuće kompanija. Istraživanje zbog ovog skandala je u tijeku u baltičkim i nordijskim zemljama, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Kako navodi Bloomberg, austrijsku RBI optužuje investicijski fond Hermitage Fund navodeći da mu je banka transferirala 634 milijuna dolara banke Ukio Bankas, koja posluje u Litvi te iz estonske podružnice Danske Bank. Također, Hermitage je naveo kako je banka "ignorirala znakove koji su trebali pokrenuti mjere za sprečavanje pranja novca". Sama banka je navela kako je pokrenula internu istragu, ali to da je Hermitage imao slične optužbe i ranije, međutim, austrijske vlasti su ih odbile. Ured austrijskog državnog tužitelja, pak, istražuje navode o pranju novca nakon što su dobili pritužbu protiv neimenovanih aktera.

Najveća danska banka Danske bank u rujnu je priznala da je oko 230 milijardi dolara sumnjivog porijekla prošlo kroz njenu podružnicu u Estoniji u razdoblju od 2007. do 2015. godine. Istragu oko tog slučaja vode vlasti u SAD-u, Danskoj, Estoniji, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Dio tog novca, oko šest milijardi dolara transferirano je između Danske bank i švedske Swedbank, a koju istražuju nadzorna tijela u Švedskoj i Estoniji. Ta je banka, navodi Bloomberg, transferirala oko 700 milijuna eura prljavog novca koji su stigli iz propale Ukio Bankas iz Litve, na putu prema poreznim oazama kao što su britanski Djevičanski otoci i Panama.

Nizozemski časopis de Groene Amsterdammer, sastavni dio skupine istraživačkih novinara OCCRT, tvrdi da su nizozemske banke ING, ABN Amro i Rabobank omogućili nezakonite isplate u vrijednosti nekoliko stotina milijuna eura.

Grupacija Ing Groep, pak, navodno je bila svjesna uključenosti u moguće pranje novca jednog od svojih klijenata u moskovskoj podružnici. Prema pisanju nizozemskoj dnevnika Trouw, optužbe su došle samo nekoliko mjeseci nakon što je banka platila 875 milijuna dolara kazne za kriminal.

Nadalje, Troika Laundromat je prebacila oko 190 milijuna eura kroz nizozemsku ABN Amro Group, koja je postala dio Royal Bank of Scotland. Iz ABN Amroa, u većinskom vlasništvu države, priopćili su da su intenzivirali nastojanja na suzbijanju pranja novca i ostalih kriminalnih aktivnosti. Tvrde da se izvješće ne odnosi na njihovo aktualno poslovanje.

Također, na račun u banci Rabobank nizozemskog graditelja jahti Heesen uplaćen je iznos od 43 milijuna eura za gradnju dva broda, a novac je također došao iz sheme Troika Laundromat. Nizozemska podružnica turske banke Tuskiye Garanti bankasi, pak, također se spominje u kontekstu pranja novca zbog transakcija od 200 milijuna eura koje su došle iz banaka iz Litve, a koje su bile u središtu poslova s Troika Laundromat.

Oko 500 transfera, u iznosu od 150 milijuna eura, poslano je iz takozvane Troika Laundromat u Credit Agricole u Ženevu, a kako je naveo list Tages-Anzeiger, računi su bili na pet kompanija sa sandučićem u kojem su uvijek isti direktori. U razdoblju od 2003. do 2017. godine više od 889 milijuna dolara otišlo je s računa Deutsche Bank onima iz “Troika Laundromat”, naveo je njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung.

Glasnogovornik Deutsche Banka je kazao kako je prva i najvažnija zadaća primarne banke provjeriti klijenta, a kao banka-zastupnik, "imamo tek ograničeni pristup informacijama o klijentima primarne banke". Prema procjeni MMF-a, oprani novac u svijetu godišnje se kreće od dva do pet posto globalnog BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:12