Ratne financije

U napadu na Siriju samo na projektile potrošeno je najmanje 200 milijuna dolara

Amerikanci su koristili Tomahawk projektile, Britanci Storm Shadow, a Francuzi McDN
Projektil viđen iznad Damaska, britanski borbeni avion Tornado GR4 i američki razarač klase Arleigh Burke
 MOD Crown / Handout / Reuters / Profimeda, UPPA News, Alamy

U subotu u ranim jutarnjim satima Sjedinjene Američke države (SAD), Engleska i Francuska izvršili su zajedničku, koordiniranu vojnu intervenciju u Siriji. Kako je objavio CNN, napad kojemu je cilj bio uništiti sirijsko kemijsko oružje, imao je tri glavne mete: znanstveno-istraživački centar u Damasku te dva skladišta kemijskog oružja u gradu Homsu i njegovoj blizini.

Prema dosad poznatim informacijama, Amerikanci su u napad krenuli s više vojnih aviona, bombardera B-1B i najmanje jednim ratnim brodom pozicioniranim u Crvenom moru, vjerojatno razaračem klase Arleigh Burke i/ili krstaricom klase Ticonderoga koji mogu prenositi desetine Tomahawk projektila. Iako američka vlada nije službeno potvrdila korištenje ovih projektila u sinoćnjem napadu, vjerojatno se radilo upravo o njima budući da su ih koristili i u prijašnjim sličnim napadima.

Englezi su akciji doprinijeli s četiri borbena aviona Tornado naoružanima projektilima Storm Shadow, dok su se Francuzi uključili s nekoliko svojih aviona Dassault Rafale i s tri fregate klase Aquitaine.

No, koliko je to koštalo?

Amerikanci su potvrdili da su upotrijebili više nego duplo projektila u odnosu na prošli napad u travnju 2017. godine. Budući da je u tom napadu na sirijsku zračnu bazu Sharyat ispaljeno 59 Tomahawk projektila, procjenjuje se da su u subotu upotrijebili njih više od 118. Prema Business Insideru, cijena jednog Tomahawka je 1,4 milijuna dolara što bi značilo da je samo na ove projektile SAD potrošio barem 165,2 milijuna dolara.

Uz pretpostavku da su engleski avioni prenosili svaki po dva Storm Shadow projektila, čija je cijena oko 1,12 milijuna dolara po komadu, njihovi su projektili engleski proračun koštali oko devet milijuna dolara.

Francuzi su navodno ispalili 12 projektila, od čega jedan dio s fregata (u pitanju su MdCN projektili od 3,5 milijuna dolara po komadu), a drugi s borbenih aviona (vjerojatno Storm Shadow projektili), pišu engleski mediji. Iako točan trošak još uvijek nije poznat, možemo pretpostaviti da se radi o najmanje 17 milijuna dolara.

Prema najkonzervativnijoj procjeni ispada da je samo trošak ispaljenih projektila iznosio barem 190 milijuna dolara, a vjerojatno se radi i o većem iznosu.

Treba napomenuti da trošak naleta aviona, korištenja ratnih brodova i ljudskih resursa nije uračunat pa je gotovo sigurno da je za napad od svega nekoliko sati izdvojeno više stotina milijuna dolara.

Koliko je zasad poznato, u napadu nije poginula ni jedna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:41