Podaci DZS-a

U kolovozu broj turističkih noćenja blago porastao, većina ostvarena u privatnom smještaju

U hotele je došlo tek nešto malo više turista nego u kampove
Riva u Vodicama
 Nikša Stipaničev / CROPIX

U komercijalni smještaj u Hrvatskoj u kolovozu je došlo 4,3 milijuna turista ili 4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je broj noćenja porastao za 1 posto, na 27 milijuna, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Izvješće DZS-a, objavljeno u srijedu, pokazuje i da je najviše noćenja među svim vrstama komercijalnog smještaja, 16 milijuna, ostvareno u kućanstvima.

Kako je smještaj u kućanstvima ili privatni smještaj, odnosno po DZS-u sobe, apartmani, kuće za odmor u kućanstvima registriranih za usluge smještaja, i najbrojniji u hrvatskom turizmu po broju turističkih kreveta, ne čude velike brojke noćenja, ali je u tom smještaju među svim komercijalnim objektima u kolovozu ove godine zabilježen i najveći porast dolazaka i noćenja od 7 i 3 posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Naime, turista je u taj smještaj došlo 2,3 milijuna ili 7 posto više, što je znatno viši porast nego u hotelima i kampovima, koji su po broju turističkih noćenja na trećem, odnosno drugom mjestu.

U kampovima je, naime, ostvareno 6,2 milijuna noćenja, što je u odnosu na lanjski kolovoz i blagi pad od 3 posto, a u kampove je došlo i 1,4 posto manje kampista ili njih 818,4 tisuće. U hotele je došlo u kolovozu tek nešto malo više turista nego u kampove odnosno 890,1 tisuća, što je 3 posto više nego u lanjskom kolovozu, dok su s 3,7 milijuna noćenja u blagom plusu od 0,5 posto.

Polovica s padom noćenja

Među drugim vrstama komercijalnih smještajnih objekata, podaci DZS-a pokazuju da ih je otprilike polovica imala pad noćenja, a druga polovica tek blag poraste, a među onima s većim porastima noćenja od 18 te 6,5 i 4,5 posto donekle se ističu učenički i studentski te lovački domovi te pansioni, ali s malom bazom, što znači da je ukupno u svim tim objektima bilo tek oko 140 tisuća noćenja.

Hosteli, turistički apartmani i 'guest house' u sklopu hotelskog i sličnog smještaja te lječilišta, prenoćišta, gostionice i planinarski domovi su svi imali pad noćenja, ne veliki, ali rijedak u kolovozu u zadnjih nekoliko godina.

Uobičajeno, i u kolovozu u komercijalnim smještajnim objektima većina turista bili su stranci, njih gotovo 4,1 milijun ili 3,3 posto više, ali su sa 25,4 milijuna noćenja u plusu od blagih 0,4 posto.

Domaćih turista u tim je objektima boravilo 283,6 tisuća i ostvarili su 1,6 milijuna noćenja, što su porasti od 12,5 odnosno 8,4 posto, i čime su, iako u manjini u odnosu na strance, najviše i pridonijeli ukupnim porastima u tim objektima u ovogodišnjem kolovozu.

Veći rast na godišnjoj razini

Porasti dolazaka i noćenja u komercijalnim smještajnim objektima ostvareni su i u osam mjeseci ove godine, i to od 6 posto s gotovo 15 milijuna turista i od gotovo 4 posto sa 75,1 milijunom noćenja u tim objektima.

Domaćih turista pritom je u tim objektima bilo 1,4 milijuna ili 9,3 posto više, a njihovih noćenja 5,2 milijuna ili 7,6 posto više nego u prvih osam mjeseci 2017. Stranih je turista u osam mjeseci ove godine u te objekte došlo 13,4 milijuna i ostvarili su 70 milijuna noćenja, čime su u plusu od 5,4, odnosno 3,4 posto u odnosu na lani, a najviše noćenja među njima tradicionalno su ostvarili Nijemci, te potom Slovenci, Austrijanci, Poljaci te Česi i Talijani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27