Stvaraju bogatstvo

U Kini u prosjeku nastaju dva milijardera tjedno, njihova imovina lani porasla za 39 posto

Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih
Čelnik Alibabe Jack Ma
 REUTERS

U Kini su u 2017. godini u prosjeku nastajala dva milijardera tjedno, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, a ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je za 39 posto, na 1.120 milijardi dolara, navodi se u izvješću švicarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je lani s njih 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. S druge strane, s te je liste ispalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini.

U izvješću se navodi da je 97 posto kineskih milijardera nastalo samostalnim pothvatima, ponajviše u tehnološkom i trgovinskom sektoru.

„U posljednjem desetljeću kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji”, kaže Josef Stadler, direktor u tvrtki UBS Global Management.

No, to je, ističe, tek početak. „Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno s podrškom vlasti, pružaju mogućnosti poduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, kaže Stadler.

U izvješću UBS-a navodi se i da je već sada u Aziji više milijardera nego u SAD-u. Nastave li se sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih.

Ukupno je u svijetu lani bilo 2.158 milijardera, dok ih je godinu dana prije bilo 1.979. Njihova je ukupna imovina porasla za 19 posto, na rekordnih 8.900 milijardi dolara.

U izvješću se navodi i da je američka regija i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da se rast tog bogatstva usporava. U 2017. godini u SAD su nastala 53 nova milijardera, u usporedbi s 87 prije pet godina. U zapadnoj Europi broj milijardera porastao je lani za njih 17, na ukupno 414.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:53