Oštećen proračun

U Hrvatskoj se povećala ilegalna trgovina cigaretama, novi trend su tzv. 'illicit whites'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.6.2020. u 15:01

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.6.2020. u 15:01

Rijeka, 091009.
Cigareta se vratila u kafice nakon visemjesecnog izgnanstva, no zbog ljetnih temperatura rijecki su pusaci uzivali na osuncanim terasama. Koji ce se kafici zadimiti vidjet cemo vec iduci tjedan jer nas prema najavama meteorologa ocekuje zahladjenje.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimaš / CROPIX

Ilustracija

U Hrvatskoj je lani došlo do povećanja ilegalne trgovine cigaretama što je državni proračun, kroz gubitak poreznih prihoda, stajalo oko 480 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje KPMG-a „Potrošnja ilegalnih cigareta u EU, UK, Norveškoj i Švicarskoj“.

U istraživanju, koje je naručilo društvo Phillip Morris, tako stoji da je crno tržište cigareta u Hrvatskoj lani činilo 7,4 posto ukupne trgovina cigaretama, što je povećanje za 1,09 posto u odnosu na 2018. godinu.

„Zanimljivo je što je u Hrvatskoj po prvi puta vidljivo značajnije povećanje tzv. "illicit whites" cigareta, koje ne sadrže oznake niti jedne države, postajući time najzastupljeniji oblik ilegalnih cigareta. Fokus i dalje treba biti na kolektivnim naporima, s obzirom na to da trend porasta ilegalne trgovine i dalje postoji. Sustav sljedivosti i praćenja, koji je u cijeloj EU-u uveden prošle godine kao dio Europske direktive o duhanskim proizvodima, važan je alat za provođenje zakona. Uspješna borba protiv ilegalne trgovine zahtjeva usku suradnju i razmjenu informacija, kako bismo i dalje budno pazili na nove rizike, ali i kako bismo potrošnju usmjerili u legalne tokove”, rekao je Stanko Kršlović, član Uprave i voditelj korporativnih poslova Philip Morris-a Zagreb.

Na razini EU, također je zabilježen do sada najveći rast krivotvorenih cigareta od 38,3 posto te po prvi puta u Europskoj Uniji krivotvorene cigarete "illicit whites" čine više od 50% ukupne konzumacije ilegalnih cigareta. S druge strane, što se korisnika tiče, vidljivo je smanjenje potrošnje ilegalnih cigareta, koje je u odnosu na 2018. smanjeno za 11 posto.

Philip Morris je inače pokrenuo globalnu inicijativu PMI IMPACT, koja podržava projekte trećih strana protiv ilegalne trgovine i srodnih prekršaja ili kaznenih djela.