Završila druga kampanja

U 48 sati građani prikupili 172 tisuće kuna za prvu sunčanu knjižnicu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.3.2019. u 15:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.3.2019. u 15:42

Zelena energetska zadruga

Križevački sunčani krovovi

U drugoj kampanji “Križevački sunčani krovovi” bilo je potrebno manje od dva dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima te skupe ukupno 172 tisuće kuna.

Tako će na krovu Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama od tri posto godišnje.

- Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima - izjavila je Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), inače voditeljica kampanje “Križevački sunčani krovovi”.

Ukupno je 40-ak osoba podržalo sunčanu elektranu, a ZEZ dodaje da je ZEZinvest platforma omogućila još brže i transparentnije grupno ulaganje u obnovljive izvore energije. Tom je prilikom voditelj projekta Gregor Mihaljević naglasio kako je navedena platforma alat koji omogućava građanima aktivno ulaganje u projekte s pozitivnim i okolišnim učinkom te poziva građane da se registriraju na platformu jer su u pripremi novi projekti.

Nakon instalacije elektrane, Gradska knjižnica “Franjo Marković” postaje prva hrvatska sunčana knjižnica, čime se pozicionira na europskoj mapi energetski samoodrživih knjižnica poput u svijetu poznate Dokk1 javne knjižnice u Aarhusu, Danska.

- Drago nam je da Gradska knjižnica „F. Marković“ postaje dio samoodrživog energetskog kvarta budućnosti i zahvaljujemo svima koji su to omogući - istaknula je ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Upravo ovaj projekt pokazuje da gradovi, koji svoju viziju temelje na strateškom planiranju uz potporu građana poput Križevaca već danas vide rezultate takvih djelovanja. 

Svoje zadovoljstvo ovom još jednom iznimno uspješnom kampanjom izrazio je i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn:

- Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni poticaj da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte - poručio je Rajn.

Do sada provedene kampanje, ističu u ZEZ-u, primjeri su za druge gradove koji se mogu aktivno uključiti u energetsku i ekološku tranziciju svojih sredina.