Rizik se isplatio

Tvrtka generala Ante Gotovine udvostručila svoje prihode na 51,6 milijuna kuna

Pelagos net farma, u biznis s tunama, krenula je s dobiti od samo 82 kune, a danas zarađuju 6,9 milijuna kuna
 Neja Markičević / Hanza Media

Tvrtka Pelagos net farma, umirovljenog generala Ante Gotovine, prošle je godine udvostručila prihode na 51,6 milijuna kuna, ostvarujući dobit od 6,9 milijuna kuna, prenosi Tportal.

Da Gotovina 2013. godine, kada je biznis s tunama pokrenuo s partnerom i prijateljem Milanom Mandićem, nije imao lagan početak svjedoče i podaci iz prve poslovne godine u kojoj je kompanija zabilježila promet od 280 tisuća kuna i dobiti od samo 82 kune. Ipak, od tada je Gotovina postao ozbiljan takmac u biznisu s tunama i žestoka konkurencija tvrtkama poput Kali Tuna, Sardina i Jadran tuna.

Njegova se tvrtka, Pelagos net farma trenutno proteže na tri tunogojilišta. Dva su u šibenskom akvatoriju, kod otoka Balabra i otoka Sita te jedna u zadarskom arhipelagu pored otoka Lavdare Vele. Poslovni uspjesi umirovljenog generala ne ogledaju se samo u broju lokacija i porastu prihoda od 106 posto i dobiti za 34 posto, kako stoji u izvješću, već i u 70 radnika koje tunogojilišta zapošljavaju.

Ipak, Gotovina tvrtku nije uspio podići bez izdašnih kredita. Tako su kreditne obveze tvrtke veće od 28 milijuna kuna, a Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) još je 2013. godine Pelagos kreditirala s osam milijuna kuna koje je Gotovina utrošio na plaćanje koncesije za izlov tune i kupnju broda Pelagos 2.

Prema pisanju tportala, za biznis s tunama karakteristične su snažne promjene na tržištu koje prvenstveno ovise o cijeni na japanskim burzama. Tako je u 2016. godini kilogram tunina mesa iznosio čak 12,7 eura, odnosno oko 95 kuna. Ćudljivost tog tržišta, pišu, nije pokolebala generala Gotovinu te je u financijskom izvješću tvrtke najavio nova ulaganja u modernizaciju poslovanja koje će uključivati kupnju novih kaveza, još jednog broda, uz trenutna dva i uređaja za pojedinačno zamrzavanje ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:41