Oprezno

Tržnice se otvaraju, između štandova razmak od 5 metara

Nacionalni stožer preporučuje gradovima da angažiraju raspoložive službe radi osiguranja visokih sanitarnih uvjeta
Ilustracija, tržnica Dolac
 Bruno Konjević

Zelene površine tržnica s povrćem i voćem koje su nakon 22. ožujka bile zatvorene, od ponoći u ponedjeljak ili utorak trebale bi biti opet otvorene.

Tu odluku koju je nedavno najavio ministar Davor Božinović potvrdio nam je jučer i Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb koji je protekla dva tjedna proveo u razgovorima i pregovorima s korisnicima tržnica na koji način bi se trebala organizirati prodaja hrane iz OPG-ova, kako iz ribarnice na Dolcu ili u zatvorenom dijelu gdje su smještene mesnice koje nisu mogle biti otvorene dok statičari nisu procijenili rizike za kupce i prodavače.

Novi uvjeti

- Bilo je to vrijeme puno sastanaka s prodavačima koji su tražili načine da im se omogući rad. U ponedjeljak smo konačno definirali nove uvjete za otvaranje i tih zelenih dijelova tržnica zbog pritiska prodavača koji prodaju sezonsko povrće, poput presadnica kojima je sada sezona i ako se ne dostave korisnicima, one će propasti, a povrćari neće imati što posaditi, a kasnije ni ubrati - rekao nam je direktor Gačić.

Pojasnio nam je i nove uvjete za prodaju na tržnicama.

- Sve je pripremljeno i mi smo spremni da nakon odluke Stožera otvorimo naše štandove u novim uvjetima, a oni su slični propisanim mjerama za trgovačke centre. Na primjeru Dolca to izgleda ovako: naši će zaposlenici u suradnji s Civilnom zaštitom nadzirati ulaze i izlaze sa svim potrebnim dezinficijensima za potrošače. Nakon što oni uđu na središnji plato, tamo će se susresti s posebno ograđenim klupama koje će biti odvojene oko pet metara, a redovi za kupnju će biti u razmaku od dva metra. Tako ćemo moći osigurati nesmetani i siguran prolaz kupaca, ali i zaštititi prodavače koji će morati imati na sebi zaštitnu opremu. U ribarnicama smo osigurali i dodatnu zaštitu poput pleksiglas pregrada kojih do sada nije bilo. I ispred ribarnice će biti reguliran ulazak i izlazak prilagođen kretanju kupaca - rekao nam je Gačić.

Koje su obaveze

Ono što sada slijedi u cijeloj Hrvatskoj je da se s udrugama gradova i općina i lokalnim stožerima civilne zaštite uspostavi vrlo strog režim kako to ne bi postalo mjesto okupljanja, da se ograniči broj ljudi koji mogu ući, obaviti kupovinu i otići.

Preporuka Stožera gradovima je da aktiviraju raspoložive službe u cilju osiguranja visokih sanitarnih uvjeta, uključujući punktove s dezinfekcijskim sredstvima te redovno dezinficiranje prostora, kontrole ulaza te održavanja razmaka među posjetiteljima tržnica.

Obaveza je odgovornih osoba u objektima koji će raditi da se osigura što veća udaljenost radnika i socijalna distanciranost, redovito provjetravanje prostora, osiguravanje punktova s dezinfekcijskim sredstvima, kontrola ulazaka i razmak kupaca i djelatnika u poslovnom prostoru.

Zanimalo nas je i tko će sve moći prodavati svoje proizvode na tržnicama u ovim novim uvjetima, jer su nakon uvođenja fiskaliziranih računa u vrijeme ministra Slavka Linića mnoge tvrtke fiktivno registrirale svoje OPG-ove samo da bi izbjegle tu obavezu.

- Mislili smo i na to i odlučili da prioritet pri dodjeli mjesta na tržnicama imaju registrirani OPG-ovi i tvrtke koje imaju certifikate Udruge hrvatskih tržnica. Njih je u gradu Zagrebu oko 70 i oni će imati prednost. Valja naglasiti da će se ova odluka odnositi i na otvaranje Zelene tržnice pa će svi koji posluju preko nje imati mogućnost dostave povrća i voća preko njih - rekao nam je Gačić, dodavši kako će biti otvorena i Zelena tržnica na Žitnjaku.

Olakšanje

Procjenjuje kako neće biti većih gužvi na gradskim tržnicama pod ovim mjerama, jer mu se i neki mesari na Dolcu žale kao “ne bi ni otvarali štandove da su znali kako će promet biti tako slab”.

Vijest o otvaranju zelenih površina tržnica dočekana je s olakšanjem i u HPK, udruzi koja okuplja proizvođače hrane.

- Ova je odluka došla u zadnju sekundu, iako je neminovno da su neki proizvođači izgubili dio svojih ulaganja u nepovrat zbog nedostatka prodajnog prostora, a poslije i nesnalaženja oko izdavanja dozvola čija su se pravila mijenjala četiri puta zbog manipulacija - kaže Mato Brlošić, potpredsjednik HPK.

- Zanimljiv fenomen dogodio se u ova dva tjedna otkako su zatvorene mesnice na tržnicama. Tek kad smo pomislili da će domaći proizvođači simentalca i baby beefa pronaći svoje mjesto na pultovima, stočari javljaju da je potražnja za teletinom i junetinom u padu. Nastavili smo po starom. Uvozimo strane tržne viškove, a domaći tovljači ne znaju što sa svojim mesom - rekao je Brlošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:09