Potpisan sporazum

Trump potpisao sporazum s predstavnicima EU: Na europsko tržište stiže američka govedina

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.8.2019. u 13:43

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.8.2019. u 13:43

European Union Ambassador Stavros Lambrinidis and U.S. President Donald Trump look on after announcing a deal to sell more American beef to Europe as Jani Rappana, deputy head of mission at the Embassy of Finland in Washington and U.S. Trade Representative Robert Lighthizer sign the pact in the Roosevelt Room of the White House in Washington, U.S., August 2, 2019. REUTERS/Leah Millis
Leah Millis / REUTERS

Sporazum su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je potpisan sporazum kojim će se povećati izvoz američke govedine na tržište Europske unije, čime je njegova administracija postigla umjerenu pobjedu dok i dalje vodi trgovinski rast s Kinom.

- Sporazum koji smo danas potpisali snizit će trgovinske barijere u Europi i proširiti pristup američkim poljoprivrednicima i rančerima - izjavio je Trump.

Sporazum su potpisali američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizier, EU veleposlanik u SAD-u Stavros Lambrindis i EU predstavnik Jani Raappana.

Nakon njegova potpisivanja, Trump se našalio kazavši da njegova administracija radi s EU i "na 25-postotnim carinama na sve Mercedese i BMW-e koji dolaze u našu zemlju". Poslije je dometnuo: "Samo se šalim", uz smijeh.

No kako prenosi Reuters, američki je predsjednik u razgovoru s novinarima kasnije rekao da carine na europske automobile ostaju jedna od opcije.

- Automobilske carine još su uvijek u igri. Ako ne dobijem što želim, neću imati izbora nego uvesti ih. No, za sada je dosta dobro - rekao je Trump.

Sporazum o govedini pomoći će ublažiti štetu koju američki proizvođači trpe zbog carina koje je uveo Peking na američke proizvode kao odmazdu za američke carine na kinesku robu.

Trump je kazao i da će u prvoj godini bescarinski izvoz američke govedine u EU porasti za 46 posto, a u idućih sedam godina dodatnih 90 posto.

- Ukupno će bescarinski izvoz narasti sa 150 na 420 milijuna dolara, što je povećanje za više od 180 posto - poručio je Trump.

Europska komisija objavila je da sporazum s SAD-om o govedini neće povećati ukupni uvoz govedine u EU, kao i da sva govedina koja stiže na EU tržište mora biti bez hormona, u skladu s europskim pravilima o zdravstvenoj ispravnosti hrane.

- Naša mogućnost da sudjelujemo u trgovini s Europskom unijom tijekom godina je dolazila u pitanje zbog ograničenja - poručili su za Reuters iz Tyson Foods Inc, jedne od svega 17 klaonica u SAD-u kojima je odobren izvoz govedine u Europu.

Naime, američka industrija goveđeg mesa smatra kako je sporadičan pristup europskom tržištu do sada bio razlog zašto se više američkih farmera nije odlučilo uzgajati svoju stoku bez horomonalnih dodataka koji ubrzavaju njihov rast.

- Najveći problem s europskim tržištem bila je nesigurnost - izjavio je Kent Bacus, direktor odjela za međunarodnu trgovinu pri Nacionalnom udruženju uzgajivača i proizvođača govedine.

Potpisani sporazum o govedini u potpunosti je u skladu s WTO pravilima te se njime utvrđuje da će uvozna kvota od 35.000 tona sada biti alocirana na SAD, postupno kroz sedam godina, a ostatak uvozne kvote bit će raspoloživ za ostale izvoznike, navodi se u priopćenju EU. Sporazum još mora potvrditi Europski parlament.