Još jedna šansa

Trump Huaweiju daje još 90 dana za nabavu američkih dijelova za mobitele

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.8.2019. u 13:26

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.8.2019. u 13:26

U.S. President Donald Trump meets with China's President Xi Jinping at the start of their bilateral meeting at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 29, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS

Donald Trump i Xi Jinping

Sjedinjene Američke Države će kineskom tehnološkom divu Huaweiju produžiti privremenu licencu za nabavu američkih proizvoda za dodatnih 90 dana, izjavio je dobro upućen izvor za Reuters.

Privremena licenca, koju je Donald Trump Huaweiju odobrio početkom svibnja, ističe u ponedjeljak 19. kolovoza, no prema trenutno dostupnim podacima očekuje se da će ministarstvo trgovine sutra objaviti da se kompaniji licenca produžuje za još 90 dana.

Naime, od 70 milijardi dolara koliko je Huawei 2018. godine investirao u nabavu tehnoloških komponenti za svoje proizvode, čak 11 milijardi otišlo je u američke tehnološke kompanije poput Qualcomma, Intela i Micron Technologyja, što je motiviralo Bijelu kuću da Kini produlji period nabave. Američka administracija licencu je koristila kao ključni pregovarački uteg s Kinom.

Podsjetimo, predsjednik Trump je onemogućio Huaweiju nabavu američkih proizvoda zbog sumnje da Kina koristi svoju kompaniju za špijuniranje SAD-a. Unatoč tome što je Huawei te optužbe u nekoliko prilika odlučno odbacio, sabotiranje poslovanja rastućeg kineskog tehnološkog diva Peking je doživio kao čin provokacije koji je dodatno unazadio trgovinske odnose dvije najveće ekonomije svijeta.

Dobro upućeni izvor Reutersu je najavio da će predsjednik Donald Trump ovoga vikenda održati telefonski razgovor sa svojim kineskim kolegom Xiom Jinpingom na temu produljenja privremene licence Huaweiju.

Huawei i kinesko ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nisu odgovorili na službene upite o produljenju licence.