Nestle i JAB zainteresirani

Tršćanski Illy na meti najvećih kompanija na tržištu kave - cijena 1,6 milijardi dolara

Obitelj Illy zasad odbija svaki razgovor na temu prodaje – tvrde izvori Bloomberga
Illy kava
 Profimedia, Alamy

Reagirajući na medijske napise da su Nestle i JAB krenuli u preuzimanje Illyja iz Trsta u nastavku okrupnjavanja globalnog tržišta kave, predsjednik Uprave tršćanskog proizvođača kave Andrea Illy potvrdio je kontakte sa spomenutim tvrtkama ali ne, istaknuo je, o mogućoj kupoprodaji.

- Razgovaramo sa svim velikim kompanijama poput naše o sadašnjim i budućim izazovima na tržištu kao što su nelojalna konkurencija I utjecaj klimatskih promjena na uzgoj kave. No, svaka procjena o mogućnim korporativnim sporazumima Illyja s drugim kompanijama je bez utemeljenja – poručio je Andrea Illy.

Ugledni svjetski portali koji spekuliraju o mogućoj prodaji Illyja pozivaju se na neslužbene izvore koji su u toku s događajima u tršćanskoj kompaniji, a prema kojima Nestle i JAB pokušavaju pokrenuti pregovore s vlasnicima Illyja.

- Obitelj vlasnika zasad odbija svaki razgovor na temu prodaje Illyja – tvrde izvori Bloomberga dobro upoznati sa zbivanjima u tršćanskoj tvornici kave.

Bloomberg je dobio neslužbenu potvrdu iz JAB-a da kompanija namjerava nastaviti preuzimanja konkurenata na tržištu kave, među kojima Illy zauzima značajno mjesto. Raspolažu i informacijom da su vlasnici JAB-a, obitelj Reimann, prikupili oko pet milijardi dolara kapitala za nove akvizicije, nakon što su u ranijim pohodima stavili pod kontrolu brendove poput Jacobsa i Stumptowna.

Ni akvizicijski apetiti Nestlea nisu nepoznati. Švicarska multinacionalka proljetos je sklopila aranžman sa Starbucksom vrijedan sedam milijardi i 200 milijuna dolara o prodaji Starbucksovih proizvoda u gami Nestlea. Prilikom objave velikog ugovora sa Starbucksom, predsjednik Uprave Nestlea Mark Schneider najavio je daljnje širenje Nestlea na tržištu kave.

Polazište za mogući pohod Nestlea i JAB-a na Illy je pozicija tršćanske kompanije kao jednog od posljednjih velikih igrača na tržištu izvan terceta Nestle-JAB-Starbucks koji kontrolira glavninu prodaje kave na svijetu. Otuda Bloomberg prenosi procjenu Jona Coxa, analitičara konzultantske kuće Kepler Cheuvreux, da bi preuzimanje Illyja kupca koštalo milijardu i 600 milijuna dolara.

Posljednje akvizicije na tržištu kave daju uporišta Coxovoj procjeni. Bloomberg podsjeća da je JAB za preuzimanje lanca kafeterija s ponudom sendviča Pret A Manger platio, prema neslužbenim izvorima, dvije milijarde dolara.

Glasine o prodaji Illyja javljaju se u trenutku kada je obitelj Illy najavila mogućnost objave javne ponude za prikupljanje kapitala potrebnog za razvoj kompanije, kao i mogućnost prodaje dijela biznisa kompanije koji se odnosi na čaj i čokoladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:23