Spašavanje

Tri scenarija za Uljanik: Stečaj, restrukturiranje ili predstečajni postupak

Rješenje koje se nije spominjalo: da država putem jamstva za tzv. kredit spasa od oko 300 mil. kuna odblokira račune
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Četvrto stečajno ročište za brodogradilište 3. maj održat će se u četvrtak, 28. ožujka, i do tada bi Vlada i Brodosplit, potencijalni strateški partner, ipak trebali sklopiti načelni sporazum o restrukturiranju kako bi sutkinja ovoga puta mogla na osnovi postojećeg dogovora odgoditi otvaranje stečaja.

Teško da će do tada biti i deblokiran račun jer ako se premijer Andrej Plenković bude ponašao sukladno dosadašnjim navikama, eventualni dogovor o restrukturiranju donijet će u srijedu navečer ili u četvrtak, 28. ožujka, ujutro. Prije toga, danas u 10 sati trebao bi se održati sastanak užeg kabineta Vlade, a u 14 sati sastanak vladajuće koalicije na kojem će ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Darko Horvat iznijeti podatke o troškovima stečaja i troškovima restrukturiranja Uljanik grupe. Dostupne informacije govorile su da je jučer još trajalo resorno i međuresorno usklađivanje troškova eventualnog stečaja i troškova mogućeg restrukturiranja.

Troškovi

Jednako tako su se, čini se, odvijali i pregovori predstavnika ministarstava financija i gospodarstva s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom Brodosplita, potencijalnim partnerom Uljanik grupe. Zadnje informacije su govorile da je Brodosplit spreman preuzeti Uljanik grupu uz trošak restrukturiranja od 7,5 milijardi kuna, dok Ministarstvo gospodarstva inzistira na maksimalnom trošku od 6,8 ili 6,9 milijardi kuna. Ipak, prema nekim informacijama postoji mogućnost da Brodosplit pristane i na trošak restrukturiranja od oko 7 milijardi kuna ako Vlada preuzme obvezu da s dobavljačima i drugim vjerovnicima dogovori otpis dijela potraživanja. U intervjuu koji je jučer dao ministar Horvat je istaknuo da bi se dobavljači u restrukturiranju trebali odreći 200 milijuna kuna potraživanja u odnosu na sadašnjih 500 milijuna kuna, te da bi to trebao biti njihov doprinos restrukturiranju. Navodno bi se i od radnika tražilo da odustanu od dijela potraživanja od 100 milijuna kuna, a i država bi na sebe trebala preuzeti dio mogućih troškova vezanih uz pravne sporove, koji ukupno mogu koštati Uljanik 44 milijuna eura, ali je realna svota vjerojatno znatno manja.

Iznos za spas

Dakle, ako se i postigne dogovor s Brodosplitom, on bi bio načelan i uključivao bi vjerojatno desetak točaka koje bi se prethodno trebale ispuniti da splitski škver u vlasništvu Tomislava Debeljaka pristane na strateško partnerstvo. Stoga su u Ministarstvu gospodarstva i jučer radili na tome da s Brodosplitom dogovore trošak restrukturiranja od oko 6,9 milijardi kuna kako bi ministar gospodarstva Darko Horvat danas mogao pred premijera i vladajuću koaliciju doći sa što manjom brojkom koju bi porezni obveznici morali platiti za spas Uljanika. Toj brojci će ministar Zdravko Marić suprotstaviti trošak stečaja, a nakon toga će i premijer sa suradnicima i koalicijskim partnerima u nekoliko dana morati donijeti odluku o tome jesu li za stečaj s restrukturiranjem ili za restrukturiranje putem strateškog partnerstva s Brodosplitom. Doduše, postoji i treće rješenje, koje se dosad nije spominjalo: da država putem jamstva za tzv. kredit spasa od oko 300 mil. kuna odblokira račune 3. maja i drugih tvrtki Uljanik grupe i isplati dio plaća radnicima te da sud donese odluku o obustavi postupka stečaja. Potom bi uprave tih tvrtki mogle zatražiti pokretanje predstečajnog postupka, pa bi se u tom okviru rješavao proces preustroja i dogovora vjerovnika jednako kao što je pokrenut u Brodotrogiru d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33