Planovi ulaganja

Tri milijarde kuna investicija na čekanju: 'Sve ovisi o tržištu i Vladi'

Nepoznato je tako što će se dogoditi s investicijom Valamar Riviere u turistički kompleks Pical
Arena Grand Kažela Campsite
 Arena

S obzirom na neizvjesnu poslovnu situaciju koja prethodi domaćem turizmu i turističkim kompanijama, ovih je dana sve izglednije da će dobar dio njih najavljene investicije staviti na čekanje te za investiranje u hotelsku ponudu pričekati neka bolja vremena.

A kako bi se točno popisali razmjeri tog investicijskog stand-bya, krovna Hrvatska udruga turizma na čelu s Veljkom Ostojićem prošli je tjedan svojim članicama, među kojima je većina najvećih domaćih hotelijerskih kuća, poslala anketu s pitanjima o točnim brojkama i odgodama investiranja.

Kako je ekskluzivno Jutarnjem listu potvrdio Ostojić, hotelske su kuće povratno javile kako su na čekanje do daljnjeg u ovom trenutku stavile investicije ukupne vrijednosti tri milijarde kuna, koje su trebale biti realizirane u tekućoj i 2021. godini.

Potezi kompanija

“Mislim da je stavljanje investicija na čekanje posve normalna reakcija poslovnih subjekata s obzirom na trenutačnu situaciju, no važno je napomenuti kako nije riječ o trajno izgubljenim ulaganjima, nego o ulaganjima koja čekaju neke bolje prilike. Kada će to biti, ovisi, naravno, i o stanju na tržištu, ali i o mjerama kojima će država pokušati umanjiti štetu prema poslovnom sektoru”, rekao je Ostojić. Dodao je kako će mjere Vlade determinirati poslovne poteze kompanija u sljedećih 12 mjeseci, a time i reorganizaciju tempa ulaganja u nove hotelske i druge sadržaje.

Jutarnji je list pokušao i s turističkim kompanijama direktno provjeriti od kojih će se ulaganja potencijalno tijekom ove godine odustati, no kako dobar dio njih posluje na burzi, odgovore nam nisu mogli poslati prije nego što o tome obavijeste ulagače.

Nepoznato je tako što će se dogoditi s investicijom Valamar Riviere u turistički kompleks Pical, koja je bila najavljena kao najveća pojedinačna investicija u domaći turizam u iznosu od 790 milijuna kuna te bi trebala biti dovršena do sezone 2021. godine.

Prema informacijama koje ima Jutarnji list, Valamar Riviera bi ovaj tjedan trebala razbistriti kako će se i kojim tempom u sljedećim mjesecima ulagati, a slično su nam potvrdili i u nekim drugim hotelskim kućama.

Na razmatranju

Primjerice, Arena Hospitality Group potvrdila nam je kako su od prije najavljenih kapitalnih ulaganja u fazi završetka druga faza ulaganja u Arena Grand Kažela kamp, vrijedna 50 milijuna kuna, i ulaganja u apartmansko naselje Verudela Beach Pula jer su radovi na tim objektima krenuli odmah nakon ljetne sezone 2019. godine.

“Ostale najavljene investicije se razmatraju u svjetlu razvoja trenutačno neizvjesne situacije oko pandemije Covida-19”, poručili su iz te kompanije.

Importanne resort

Nekih većih odgađanja investicijskog ciklusa zato nema u Maistri iz koje su poručili kako sve planirane investicije za 2020. planiraju provesti prema prvotnom planu, a očekuje ih i izrada projekata za 2021. godinu.

“O dinamici izvođenja radova u idućoj godini još ćemo donijeti odluku. Konkretne investicije u 2020. godini u Istri uključuju nastavak renoviranja u hotelu Eden, a kao najznačajnija investicija, podizanje razine kvalitete sadržaja i ponude u rovinjskim i vrsarskim kampovima. U Zagrebu počinje projektiranje kompletne obnove hotela Panorama i Westin, dok je u Dubrovniku najznačajniji projekt nastavak, odnosno treća faza uređenja hotela Hilton Imperial. Završen je i formalni postupak vezan za hotel Marjan u Splitu, što će Adrisu omogućiti ulazak u ovo rastuće turističko odredište”, poručili su.

Kompanija Bluesun potvrdila je kako u 2020. godini nije imala u planu većih kapitalnih investicija pa tako nije imala ni odgađanja, a dobre vijesti stižu iz kompanije Importanne Resort u vlasništvu Cirila Zovka.

Kako su potvrdili Jutarnjem listu, kompanija ne odustaje od najavljenih ulaganja u hotel Royal Palm 5*, u čije povećanje kapaciteta do 2021. godine planiraju uložiti 16,5 milijuna eura, a ulaganje će podrazumijevati gradnju 35 novih smještajnih jedinica te obnovu restorana, wellness i spa centra.Osim toga, iz kompanije su poručili kako u 2020. nastavljaju provedbu projekta rebrendiranja hotelskog lanca Importanne Hotels and Resorts u Royal Hotels and Resort.

Iz Plave lagune na naš su upit kratko poručili kako planiraju dovršiti započete investicije i sve one koje su nužne za daljnje funkcioniranje kompanije, dok s pokretanjem novih planiraju pričekati “do novih saznanja o daljnjem razvoju situacije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:41