Smanjenje investicija

Trećina europskih kompanija planira smanjiti ulaganja u Britaniji zbog Brexita

13 posto kompanije navelo je da planiraju povući sve kapacitete iz Britanije.
Big Ben u Londonu
 Phil Noble / REUTERS

Trećina europskih tvrtki planira smanjiti investicijsku potrošnju zbog Brexita a više od desetine njih očekuje da će se potpuno povući iz Britanije, pokazalo je istraživanje švicarske banke UBS.

Dok polovica od ukupno 600 tvrtki iz eurozone obuhvaćenih istraživanjem ne očekuje promjene u investicijskim planovima, udio onih koje su naznačile moguće smanjenje ulaganja u idućih šest do 12 mjeseci porastao je prvi puta u dvije godine, dosegnuvši 34 posto.

UBS je proveo anketu u razdoblju od 8. do 29. svibnja kako bi utvrdio reakcije na Brexit među kompanijama od kojih 82 posto ulaže u Velikoj Britaniji.

Od anketiranih tvrtki, njih 13 posto navelo je da planiraju povući sve kapacitete iz Britanije, dok 31 posto njih planira povući veliku većinu kapaciteta.

Petina anketiranih kompanija ne namjerava seliti kapacitete a pet posto njih planira proširiti poslovanje u Velikoj Britaniji.

Anketirane kompanije najviše brine neizvjesna budućnost Europske unije, a slijede nejasnoće oko Brexita i mjere kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Najpoželjnije su pak destinacije za ulaganja za gotovo polovinu anketiranih tvrtki zemlje eurozone dok središnju i istočnu Europu preferira njih 31 posto.

Budući da se još ne naziru jasnije naznake poslovnog i regulatornog okruženja u Britaniji nakon Brexita u ožujku iduće godine, kompanije sve glasnije upozoravaju na te probleme.

Tako su njemački Siemens i europski zrakoplovni koncern Airbus prošlog tjedna objavili da bi izostanak dogovora EU-a i Britanije o odnosima nakon Brexita mogao ugroziti buduće investicije, pa i njihov ostanak u zemlji, što bi moglo ugroziti veliki broj britanskih radnih mjesta.

Britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobila upozorilo je pak u utorak da su nova ulaganja u britansku automobilsku industriju prepolovljena zbog neizvjesnosti koja prati Brexit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44