Debata

Treba li zabraniti rad noćnih klubova kako bi se spriječilo širenje virusa?

Ilustracija
 Goran Telak / Hanza Media

Srbija je ovaj tjedan odlučila zatvoriti sve svoje noćne klubove kako bi spriječila širenje zaraze koronavirusom. U Hrvatskoj se već neko vrijeme razgovara o toj mjeri, pogotovo nakon što se dio oboljelih zarazio u noćnim klubovima. To pitanje je podijelilo ugostiteljsku zajednicu. Jedni ističu da ne smije doći do novog lockdowna noćnih klubova, dok drugi navode da to neće biti tako veliki problem i da treba omogućiti samo rad klubova na otvorenom.

Treba li i u Hrvatskoj zabraniti rad noćnih klubova kako bi se spriječilo širenje virusa, u debati Jutarnjeg lista raspravljali su Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba i Marin Medak, predsjednik nezavisne Udruge ugostitelja.

Treba li zatvoriti noćne klubove dok se ne poboljša epidemiološka situacija?

Letica: Klubovi u Zagrebu se preko ljeta tradicionalno zatvaraju. To je praksa i tu ne bi trebalo biti nikakvih problema ako se zatvore. Klubovi na moru moraju, pak, vidjeti hoće li imati svoje programe na otvorenom i s reduciranim brojem ljudi.

Medak: Postoje epidemiološke mjere koje su propisane od strane HZJZ-a i nema razloga da se klubovi zatvaraju ako se te mjere poštuju, odnosno treba poštovati tri metra kvadratna po osobi i da se ne pleše u klubu. Tko ne želi raditi na taj način, e to je drugi par rukava i njih treba zatvoriti.

Zagreb, 061118. 
Hotel Esplanada.
Forum zagrebackih ugostitelja u hotelu Esplanada.
Na fotografiji: Franz Letica.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba

Mogu li se u klubovima, s obzirom na tip gostiju, uopće poštivati mjere razmaka?

Letica: Na otvorenom se mogu poštivati mjere razmaka, a unutra veoma teško. Primjerice, klub Gallery na Jarunu je kompletno otvorenog tipa i ima sve uvjete da radi cijelo vrijeme, no ostaje pitanje hoće li gosti nakon svega ovoga uopće htjeti ići u noćne izlaske. Naime, već će se ovaj vikend zatvoriti više od 50 klubova.

Medak: Mjere razmaka nisu toliko bitne, kao što je bitno smanjiti eksponencijalni rast. Jasno je već svima da se virus ne može iskorijeniti, on je među nama i ne možemo ga samo tako zaustaviti. Jedino što možemo napraviti jest smanjiti eksponencijalni rast, a to se rješava tako da na tri metra četvorna bude jedna osoba te da se ta mjera poštuje u klubovima, kongresnim dvoranama, autokućama i svim ostalim zatvorenim prostorima.

Zagreb, 291119.
Trg bana Jelacica.
Marin Medak pored kucice Rougemarine za veliku reportazu o Adventu.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX
Marin Medak, ugostitelj i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja

Mogu li vlasnici klubova podnijeti još jedan lockdown?

Letica: Teško, za mnoge će biti nemoguća misija ponovno otvoriti nakon prisilnog zatvaranja. No, isto tako nije rješenje da se u klubove upumpava državna pomoć. To su objekti koji u pravilu imaju sezonske ili vikend radnike te imaju jako malo stalno zaposlenih, a za njih se mogu sami pobrinuti.

Medak: Ne može nitko podnijeti još jedan lockdown i nema razloga da se to napravi. Uostalom, mi smo od nadležnih dobili dozvolu i uvjete za rad te je stoga nepravedno da nam oduzmu dozvolu ako se pridržavamo uputa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:06