Kolekcionar bogataša

Tko je J. Epstein, misteriozni milijunaš u centru seks skandala koji trenutno potresa SAD?

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

9.7.2019. u 16:48

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

9.7.2019. u 16:48

July 2019: FILE: Financier JEFFREY EPSTEIN, a registered sex offender, was arrested on Saturday July 19th for alleged sex trafficking of minor girls in Florida and New York, PICTURED: Jun 30, 2008, West Palm Beach, Florida, U.S.: Billionaire financier Jeffrey Epstein pleaded guilty in 2008 to felony solicitation and procuring a person under the age of 18 for prostitution. He was sentenced to 18 months in jail. Epstein, now 57, allegedly paid several girls under the age of 18 from $200 to $300 each in return for naked massages at his Palm Beach, Florida estate.., Image: 455096198, License: Rights-managed, Restrictions: * Florida Sun Sentinel Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Jeffrey Epstein (u sredini)

Njujorški financijaš Jeffrey Epstein na sudu se izjasnio kao nevin za trgovanje maloljetnicama u seksualne svrhe.

Prema istrazi, Epsteinovi suradnici “regrutirali” su djevojke od samo 14 godina za masiranje, no u njegovim vilama na Manhattanu i Palm Beachu na Floridi djevojke su bile seksualno zlostavljane, a kasnije i prevožene na druge lokacije. Za to im je Jeffrey Epstein platio “stotine dolara u gotovini”, navodi se u dokumentima istrage, a prenosi Bloomberg. Cijela operacija odvijala se između 2002. i 2005., a u njegovim luksuznim domovima tužitelji su pronašli stotine fotografija golih mladih žena od kojih mnoge imaju manje od 18 godina. Taj 66-godišnjak može dobiti kaznu od 45 godina zatvora, a tužitelji su podnijeli zahtjev za odbijanjem jamčevine budući da bi zbog svog bogatstva Epstein lako mogao napustiti zemlju.

Izvrstan momak

- Poznajem Jeffa 15 godina. Izvrstan momak! Jako je zabavno provoditi vrijeme s njim. Mnogi kažu da voli lijepe žene jednako kao i ja, a mnoge od njih su nešto mlađe - kazao je za Epsteina još 2002. njegov dugogodišnji prijatelj i susjed Donald Trump.

Jedna od Epsteinovih žrtava navodno je i regrutirana upravo dok je radila u Trumpovoj kompaniji Mar-a-Lago. Virginia Giuffre je 2015. optužila financijaša da je postala njegovom “seksualnom robinjom” 1999. dok je imala samo 15 godina kada je radila u Trumpovom resortu koji su Epstein i američki predsjednik često posjećivali. Kako piše Business Insider, regrutirala ju je ni manje ni više nego tadašnja djevojka Jeffreya Epsteina i to da ga izmasira.

Jeffrey Epstein arrested on charges of sex trafficking and molesting young girls. 07 July 2019. Palm Beach billionaire Jeffrey Epstein is despite sexually abusing dozens of young girls, according to police and prosecutors. Their victims have never been heard, until now., Image: 455452861, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press

Jeffrey Epstein seksualno je zlostavljao desetke maloljetnica

 

Uz to, Epstein je imao i vlasnički udjel u Trumpovoj modeling agenciji u koju je, kako se sumnja, dovodio maloljetne djevojke iz inozemstva.

Inače, Epstein se sam opisao kao “kolekcionar bogatih i moćnih muškaraca”, a osim Trumpa, družio se i s bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom te Woodyjem Allenom i Kevinom Spaceyem, koji je također optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Početak karijere

No, prije nego što je postao bogat, Jeffrey Epstein bio je profesor matematike i fizike u privatnoj školi na Manhattanu gdje je predavao sinu predsjednika investicijske banke Bear Stearns. Ubrzo se zaposlio kao niži suradnik trgovca dionicama, a nakon samo četiri godine, postao je partner u kompaniji.

Geoffrey Berman, United States Attorney for the Southern District of New York, points to a photograph of Jeffrey Epstein as he announces the financier's charges of sex trafficking of minors and conspiracy to commit sex trafficking of minors, in New York, U.S., July 8, 2019. REUTERS/Shannon Stapleton
Shannon Stapleton / REUTERS

Jeffrey Epstein optužen je za trgovanje maloljetnicama u seksualne svrhe

 

Kada je stvorio široku bazu klijenata i poznanika osnovao je vlastitu tvrtku J. Epstein & Co. gdje je upravljao imovinom ultrabogatih, odnosno ljudi koji su teški isključivo više od milijardu dolara, a u '90-ima je, kako bi izbjegao plaćanje poreza, preselio sjedište kompanije iz New Yorka na Djevičanske otoke i preimenovao ju je u Financial Trust Co. Glavni klijent bio mi je Leslie Wexner, osnivač Victoria's Secreta i od njega je navodno kupio zloglasnu vilu na Manhattanu.

Preciznije, Wexner je vilu kupio 1989. za tada rekordnih 13,2 milijuna dolara i uredio ju mnogim skupocjenim slikama Picassa i ostalim vrijednim umjetninama, no nikad se u nju nije uselio. Kako navodi New York Times, Jeffrey Epstein se uselio u vilu, a ne postoji apsolutno nikakav kupoprodajni ugovor te se ne zna koliko je i je li financijaš platio kuću.

Pictures of Jeffrey Epstein's Manhattan residence that still shows signs of the raid by investigators as well as unusual naked statues overseeing the fortress.
08 Jul 2019, Image: 455569781, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Kuća Jeffreya Epsteina na Manhattanu

 

Neto vrijednost nepoznata

Iako se za Epsteina često navodi da je milijarder, njegova je vrijednost nepoznata upravo zato što mu je kompanija prijavljena na Djevičanskim otocima. Zapravo se ne zna ni kako je zaradio svoje milijune ni koliko ih ima zbog čega se nikad nije našao na Forbesovoj ljestvici te taj magazin odlučno poriče sve navode da je Epstein milijarder. Jedino što se može vrednovati su nekretnine financijaša.

Ima zemljište od otprilike 3000 hektara Novom Meksiku, stan u Parizu, a u Karibima posjeduje privatan otok. U Palm Beachu ima nekretninu vrijednu više od 12 milijuna dolara, a vila nedaleko od Central Parka vrijedi najmanje 77 milijuna dolara. Riječ je o jednoj od najvećih kuća u New Yorku koja se proteže površinom od 2000 kvadrata na sedam katova, a ima najmanje 40 soba. Dodatno, Epstein ima i privatan zrakoplov i najmanje 15 automobila, među kojima je sedam Chevrolet Suburbana.

Registrirani seksualni prijestupnik

Ovo nije prvi put da se Jeffrey Epstein našao u središtu skandala. Dapače, Epstein je registrirani seksualni prijestupnik, a mjesto u registru je “zaradio” 2008. Već tada je bilo govora o njegovim “preferencijama” i neke od žrtava su izašle u javnost i rekle da su Epsteinovi zaposlenici dovodili  lokalne tinejdžerke u njegovu vilu na Floridi kako bi imale seksualne odnose s njim i plaćao im je da dovedu nove žrtve. Najmlađa od žrtava imala je 13 godina. Tada je financijaš postigao nagodbu. Preciznije, priznao je krivicu za koju je, zahvaljujući tadašnjem glavnom tužitelju i sadašnjem američkom ministru rada Alexanderu Costi, odslužio 13 mjeseci u zatvoru.