Apel vlastima

Tehnološki divovi u očaju: Od Trumpa traže da njihove proizvode izuzme iz novih carina

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

22.6.2019. u 15:19

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

22.6.2019. u 15:19

Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping

Tehnološki divovi Apple, Dell Technologies, HP, Intel, Microsoft, Sony i Nintendo traže od Trumpove administracije da se njihovi proizvodi izuzmu iz najavljene nove runde carina koje se uvode između SAD-a i Kine, piše CNN.

Naime Bijela kuća je predložila zakon koji bi odredio 25 posto poreza na 300 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode koji dosad nisu bili metom trgovinskog rata te dvije države. Tarife bi se odnosile na niz proizvoda, od onih životinjskog podrijetla pa sve do odjeće i obuće, a među njima bi bili i laptopi, konzole za video igre, baterije i drugi artikli za koje tehnološke kompanije najavljuju da će, ako se na njih uvedu tarife, poskupiti te naštetiti njihovom profitu.

Apple je u svom pismu istaknuo svoj doprinos američkoj tehnologiji naglasivši kako ta kompanija plaća najveći korporativni porez u SAD-u, a diljem zemlje zapošljava više od dva milijuna ljudi.

Dodatni porezi, naveli su, umanjit će taj doprinos i potencijalno ugroziti njihovu mogućnost da se natječu sa stranim rivalima.

- Kineski proizvođači s kojima se mi natječemo na globalnom tržištu nemaju značajnu prisutnost u SAD-u tako da ne bi bile pogođene s američkim carinama, kao što ne bi bili pogođeni ni naši ostali inozemni konkurenti. Američke bi tarife, dakle, išle u korist naši rivalima - objavili su iz Applea uz listu od dvadesetak proizvoda, među kojima su i iPhonei i MacBookovi, za koje žele da se izuzmu iz novih carina.

U zajedničkom pismu, Dell, HP, Intel i Microsoft od američke Vlade traže da izuzmu laptope i tablete, a naveli su i da bi, ako se carine ipak budu odnosile i na njih, maloprodajna cijena laptopa mogla skočiti čak 120 dolara (oko 800 kuna). Sony, Nintendo i Microsoft isto su zatražili za igraće konzole.

Inače, američki predsjednik Donald Trump trebao bi se idućeg tjedna sastati s kineskim liderima na summitu zemalja članica G20 skupine u Japanu. Mnogi se nadaju da bi, prođu li pregovori dobro, Trump mogao odustati od novih tarifa.

Američko druženje koje predstavlja preko 2000 tehnoloških kompanija (The Consumer Technology Association) u svojem je pismu od predsjednika Trumpa zatražilo da u potpunosti odustane od carina, a upravo su G20 summit naveli kao priliku za pregovore i poboljšanje američko-kineskih odnosa.