Posljedice koronavirusa

Talijanska blokada prijeti Hrvatskoj: 'Planirani rast hrvatskog BDP-a neće se ostvariti'

Talijansko gospodarstvo je vjerojatno u recesiji, nova je ocjena rejting-agencije Moody’s
Ilustracija, kamioni zaustavljeni na graničnom prijelazu
 Robert Fajt / CROPIX

Talijansko gospodarstvo je vjerojatno u recesiji, nova je ocjena rejting-agencije Moody’s.

U svojem novom izvješću o stanju svjetskoga gospodarstva stručnjaci Moody’sa upozoravaju da će epidemija koronavirusa pogoditi cjelokupno svjetsko gospodarstvo, barem u prvoj polovici godine. Kada je riječ o Italiji, njihove nove prognoze govore da bi talijanski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini mogao pasti 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu. I to u optimističnijem scenariju, pod pretpostavkom da se ne nastavi ekspanzija koronavirusa. Ako, međutim, dođe do daljnje eskalacije zaraze koronavirusom, talijansko bi gospodarstvo u ovoj godini moglo doživjeti kontrakciju od 0,7 posto, pokazuju nove prognoze Moody’sa, u kojima se upozorava da su žarišta koronavirusa u najrazvijenijim regijama na sjeveru Italije, u kojima se odvija više od 40 posto talijanske gospodarske aktivnosti.

Porasli rizici

“Porasli su rizici od globalne recesije”, ocjenjuju analitičari Moody’sa, koji upozoravaju na brzo širenje koronavirusa diljem svijeta.

Analitičari Moody’sa se u izvješću Hrvatskom ne bave. Ipak, s obzirom na jake ekonomske veze Italije i Hrvatske, već sada je jasno da će i Hrvatska osjetiti posljedice talijanske recesije. Italija je Hrvatskoj jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, a iz Italije nam dolazi i ogroman broj turista. Primjerice, prema posljednjim dostupnim podacima državne statistike, koji obuhvaćaju prvih 11 mjeseci prošle godine, hrvatske su tvrtke u Italiju izvezle robu u vrijednosti 14,6 milijardi kuna, što čini gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, uvoz iz Italije iznosio je oko 23,9 milijardi kuna ili također 14 posto ukupnog hrvatskog uvoza. Ne čudi stoga što brojni ekonomisti strahuju da bi se recesija s Apenina mogla preliti i na istočnu obalu Jadrana, posebno ako se situacija s koronavirusom ne smiri.

- Hrvatska i Italija imaju jako razvijene trgovinske veze, o narudžbama iz Italije ovise cijeli naši sektori, a iz Italije puno i uvozimo. Usporavanje gospodarske aktivnosti u našem okruženju, a posebno u Italiji, dovodi i do usporavanja gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, a možda čak i recesije. U svakom slučaju, već sada je jasno da se za ovu godinu najavljene stope gospodarskog rasta u nas neće ostvariti. - upozorava Damir Novotny, ekonomski analitičar.

- Ono što je već sada izvjesno je da se planirana stopa rasta našega gospodarstva - a mi smo očekivali rast BDP-a od 2,5 posto u ovoj godini - neće ostvariti. Jasno je i da će podbaciti predsezona. No, u hrvatskom slučaju ključ je špica turističke sezone, pa ako se situacija s koronavirusom ubrzo smiri, glavna sezona možda i neće biti pogođena. U svakom slučaju, ključno će biti što će se u našem gospodarstvu događati u travnju i svibnju, budući da će se već u svibnju moći ocijeniti kakva nas glavna sezona očekuje - kaže Zrinka Živković Matijević, makroekonomistica Raiffeisena.

Dodaje kako je u ovom trenutku još rano prognozirati što će se u hrvatskom, europskom i svjetskom gospodarstvu događati do kraja godine. Stoga ona i njezin tim stalno prate razvoj događaja i razvijaju razne scenarije.

Ugroženi sektori

U Hrvatskoj će, dakle, razvoj situacije uvelike ovisiti o tome što će se događati u Italiji, ali i na domaćem terenu, budući da smo iz Italije već “uvezli” koronavirus, s kojim su se, međutim, hrvatske vlasti dosad neusporedivo uspješnije borile od talijanskih. Unatoč tome, epidemija koronavirusa već uzima danak u pojedinim sektorima hrvatskoga gospodarstva, pri čemu se kao sektori kojima prijete najveće opasnosti obično navode drvna industrija, promet i trgovina te turizam. Jasno, u kojoj će mjeri ti sektori, a i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, stradati, tek treba vidjeti s obzirom na to da epidemija koronavirusa još traje. O tome će, može se reći, ovisiti i konačna ocjena o tome hoćemo li iz Italije “uvesti” i recesiju ili, u blažem slučaju, stagnaciju, ili će ishod na kraju biti samo usporavanje ionako usporenog hrvatskoga gospodarstva.

Novi izazov

I dok makroekonomisti upozoravaju da stanje još nije kritično, iako je vrlo ozbiljno, u hrvatskim tvrtkama već zbrajaju štete koje su dosad imali zbog epidemije koronavirusa.

- Intenzivno pratimo razvoj događaja u Italiji. Nadamo se da će ostaviti bar neki koridor, barem za neke proizvode - kaže Petar Šimić, vlasnik i direktor Primaca, špediterske tvrtke.

Dodaje kako je Primaco dosad već uveo maksimalne mjere zaštite vozača, poput obveze nošenja maski i rukavica, čestog panja ruku i dezinfekcije te stajanja samo na određenim mjestima na putu. Slične su mjere uveli kako za one koji robu voze u Italiju i druge zemlje tako i za one u Hrvatskoj. Ipak, karantena za 16 milijuna ljudi na talijanskom sjeveru novi je izazov i tek treba vidjeti kako će se dalje odvijati promet s Italijom, kaže Šimić.

- Već i dosadašnji razvoj događaja doveo je do velikog usporavanja trgovinskih tokova s Italijom. Skladišta drvoprerađivača u Hrvatskoj su puna i već ugovoreni poslovi se odgađaju i otkazuju. Karantena na sjeveru Italije je dodatni udarac za drvoprerađivače - upozorava Zdravko Jelčić, čelni čovjek požeškog Spin Valisa.

- Ovo što se događa u Italiji sigurno će tu zemlju baciti u recesiju, a kako će se odraziti na Hrvatsku, tek treba vidjeti. No, već sada ima dosta odustajanja od ugovorenih poslova, i to u raznim sektorima - napominje Jelčić.

U dijelu hrvatskih tvrtki, pak, upozoravaju da oni u poslovanju nisu toliko vezani uz Italiju. Unatoč tome, i oni osjećaju određene posljedice epidemije koronavirusa.

- Ovo što se sada događa u Italiji, nas neće ugroziti. Puno nam je veći problem Kina, s obzirom na to da roba iz te zemlje kasni - poručuje Slobodan Školnik iz Emmezete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:40