Spas kompanije

Svjetski naftni gigant zbog pada cijena 'crnog zlata' otpušta 10.000 radnika

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

9.6.2020. u 13:33

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

9.6.2020. u 13:33

Oil barrels in robotic storage in oil blending factory
Cultura Creative via AFP

Ilustracija

Britanska naftna kompanija BP objavila je planove o ukidanju 10.000 radnih mjesta jer su zbog koronakrize pale cijene i potražnja za 'crnim zlatom' u svijetu.

Taj naftni div nije se odlučio na otpuštanja na vrhuncu pandemije koronavirusa, ali je u ponedjeljak poručio zaposlenima da će do kraja godine biti ukinuto 15 posto postojećih radnih mjesta, od čega gotovo 2.000 u Britaniji.

Izvršni direktor Bernard Looney za otpuštanja je okrivio pad cijene nafte.

- Cijena nafte pala je znatno ispod razine koja nam omogućuje poslovanje sa zaradom. Trošimo puno, puno više nego što zarađujemo. Govorim o milijunima dolara svakoga dana - istaknuo je u e-mail poruci zaposlenicima.

Kako bi spriječile širenje koronavirusa, zemlje širom svijeta naložile su ljudima da ostanu kod kuće i da ne putuju zbog čega je oštro pala potražnja za naftom. Zbog toga su na vrhuncu krize cijene nafte pale na manje od 20 dolara po barelu, dok su se još početkom godine kretale oko 65 dolara.

U međuvremenu su se cijene oporavile na 40-ak dolara, no ne očekuje se da će tako skoro dosegnuti razine od početka godine jer je potražnja i dalje slaba.

U prvom tromjesečju BP je ostvario čistu zaradu od oko 800 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju dobit kompanije iznosila 2,4 milijarde dolara. Unatoč oštrom padu zarade, BP je krajem travnja poručio dioničarima da će i dalje isplaćivati dividendu.

- Kriza je ostavila velike posljedice po ljudsko zdravlje i odnijela brojne živote, ali učinila je i još nešto puno gore. Svjetka ekonomija stavljena je pod ključ zbog čega naša kompanija plaća veliku cijenu - dodao je Looney.

BP u Britaniji zapošljava oko 15.000 ljudi, a očekuje se da će najviše radnih mjesta biti ugašeno u administrativnim poslovima. Zbog udara koronakrize na naftni sektor, procjenjuje se da će u Velikoj Britaniji bez posla u toj industriji ostati oko 30.000 ljudi.