Novi trend

Sve više gradova 'kupuje' nove stanovnike: talijanski gradić doseljenicima daje 9.000 eura

Mali grad Locana na sjeveru Italije bori se s padom stanovništva
Locana, Italija
 TurismoLocana // screenshot

Mali grad Locana na sjeveru Italije bori se s padom stanovništva te je gradonačelnik odlučio platiti 9.000 eura obiteljima koje su spremne doseliti se, piše Fortune.

Iako je tijekom 1900-ih imala oko 7.000 stanovnika, u Locani sada živi otprilike 1.500 osoba, a ta brojka i dalje pada. Godišnje grad broji s otprilike 40 smrtnih slučajeva, dok se rodi desetak osoba. Uzimajući u obzir da u tom i okolnim mjestima živi malo djece, već se neko vrijeme spominje mogućnost zatvaranja škole. Stoga Locana treba hitno treba nove stanovnike.

Za preseljenje u taj talijanski grad gradonačelnik Giovanni Bruno Mattiet kroz tri godine života ondje platit će im nešto manje od 70.000 kuna. Jedini je uvjet da novi stanovnik Locane ima dijete i da godišnje minimalno zaradi 6.000 eura, što je oko 3.700 kuna mjesečno.

No, Locana nije jedini talijanski grad koji “kupuje” svoje stanovnike. Gradonačelnik Borgomezzavalle, gradića smještenog u blizini talijanske granice sa Švicarskom, prodaje napuštene planinske kolibe za samo jedan euro. Naravno da i to dolazi uz uvjet – ako želite po toliko niskoj cijeni kupiti kućicu u tom talijanskom gradu, morate ju i unutar dvije godine popraviti, a ako ćete imati i dijete, grad će vam platiti tisuću eura za svako novorođenče. Ipak, pri preseljenju u Borgomezzavalle dijete nije uvjet za preseljenje u grad. Uz to, gradonačelnik Alberto Preloni plaća svima koji otvaraju obrt ili tvrtku u gradu još 2.000 eura.

Taktikom prodaje jeftinih domova poslužili su se i Sambuca, Ollolal i Candela.

Dodatno, i neki su se američki gradovi počeli služiti istom strategijom kako bi poboljšali demografsku sliku. Tako je, primjerice, Tulsa u Oklahomi obećala da će platiti ljudima deset tisuća dolara ljudima da se ondje dosele, a jedini je uvjet da su već zaposleni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:13