Kriza u Uljaniku

Sve izgledniji slom pulskog brodogradilišta: Uprava ne odstupa, u ponedjeljak kreće štrajk

Zbog krize u Uljaniku iz proračuna će se morati izdvojiti 2,5 milijardi kuna, kaže Marić
Brodogradilište Uljanik i radnici Uljanika tijekom štrajka
 Danijel Bartolić / Goran Šebelić / Hanza Media

- Efekt na javne financije je neizbježan. Prema izračunima i informacijama kojima raspolažemo u Ministarstvu financija, zbog krize u Uljaniku u ovoj godini iz proračuna će se na temelju garancija sigurno morati izdvojiti 2,5 milijardi kuna. Riječ je o 0,6 posto bruto društvenog proizvoda, a ukupan dug po jamstvima iznosi oko 4,25 milijardi kuna - izjavio je jučer ministar financija Zdravko Marić, komentirajući sve izgledniji slom pulskoga brodogradilišta.

Ustvrdio je kako unatoč tim isplatama neće biti ugroženi planirani projekti financirani iz državnog proračuna, a dodao je i kako su sva jamstva za brodove u Uljaniku izdana prema važećim propisima.

- Nekom drugom treba postaviti pitanje zašto je do ovoga došlo - dodao je.

U Puli se, pak, pitaju zašto je država kao najveći pojedinačni dioničar Uljanika prekjučer na glasovanju o novim članovima Nadzornog odbora, koji bi trebao odlučivati o sudbini aktualne uprave, bila suzdržana. Koji je motiv toga da se u NO ne izaberu mali dioničari, odnosno radnici, iako im je država dala naslutiti da će ih podržati? Sve su to pitanja koja nakon devetosatne glavne skupštine pulskoga škvera, u trenutku kada je pitanje hoće li pulski industrijski div uspjeti opstati ili će završiti u likvidaciji, muče radnike, koji za prošli mjesec nisu dobili plaće te pokreću novi štrajk. Zanimljivo da usprkos svemu uprava, kojoj je čak 80 posto dioničara iskazalo nepovjerenje, ne namjerava dati ostavku.

- Danas smo čuli da se oni ne namjeravaju povući jer da onda neće imati tko voditi tvrtku. Ako je 80 posto vlasništva iskazalo nezadovoljstvo njihovim radom, valjda bi trebali dati ostavku. Oni su nam postali uteg u razgovoru i pregovorima s ministarstvom. Krajnje je vrijeme da se maknu s tog mjesta i da se izabere netko drugi te da imamo bolji kontakt s Vladom - rekao nam je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon sastanka mirenja, koji je u ovoj situaciji, smatra, apsurdan.

- Zašto bismo se mirili bez odgovora. Plaće nema i u ponedjeljak krećemo sa štrajkom - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:49