Otvaranje sezone

Svaki peti Nijemac kaže da će na more. Nadamo se - k nama!

Ostojić optimizam temelji na činjenici da se novi slučajevi zaraze pojavljuju samo sporadično te da Hrvatska ima najmanji broj zaraženih u Europi
Ilustracija
 Ivo Ravlic / CROPIX

“Stvari se mijenjaju strahovitom brzinom. Vjerujem da u ovoj sezoni možemo računati na goste iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke i Poljske jer je hrvatska epidemiološka situacija među najboljima na Mediteranu”, poručuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Nakon što je ministar turizma Gari Cappelli iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a u lipnju za Njemačku i Poljsku, Ostojić je iznio plan otvaranja turističkih objekata.

“Prošle godine smo iz tih zemalja ostvarili oko 60 posto ukupnog prometa. Objavljena je analiza kako je 19 posto Nijemaca spremno otići na ljetovanje izvan Njemačke - nekome to može zvučati malo, ali to je 15,5 milijuna! A kamo će ići? U racionalnoj analizi godišnjih odmora, a Nijemcima se ne može spočitnuti pomanjkanje racionalnosti, Hrvatska sa sjajnom epidemiološkom situacijom prvi je logičan izbor, sigurna autodestinacija. Nemamo baš puno vremena, moramo biti puno aktivniji nego što jesmo i jasno staviti do znanja kakav nam je režim putovanja i naš plan. Grčka i Portugal su to već učinili”, tvrdi Ostojić.

Optimizam temelji na činjenici da se novi slučajevi zaraze pojavljuju samo sporadično te da Hrvatska ima najmanji broj zaraženih u Europi. “Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravodobnu reakciju u slučaju pojave virusa”, kaže Ostojić. No, upozorava da se granice ne trebaju otvarati po svaku cijenu: “Trebamo paziti da si ne zabijemo autogol i ne ugrozimo ono što smo mukom stvorili posljednjih mjeseci: da budemo poželjna destinacija”.

Vodič kroz otvaranje za turiste

- do kraja svibnja otvaraju se kampovi

- u lipnju se otvara većina hotela

- do kraja svibnja bit će gotova aplikacija putem koje će turisti moći najaviti svoj dolazak u Hrvatsku i omogućiti si brži protok kroz granicu - fast line režim ulaska

- svi turistički kapaciteti prilagođeni su propisanim mjerama

- strani turisti, državljani zemalja EU, mogu ući u zemlju ako na granici predoče:

  • rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta
  • ugovor o zakupu u kampu
  • ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma
  • potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili
  • vaučer putničke agencije

- dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:

  • mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti,
  • kontakt broj telefona i
  • duljinu boravka, tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske

- potencijalni turisti sve informacije o ulasku u Hrvatsku mogu dobiti upitom na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:01