Javni sektor

'Sustav plaća moramo redizajnirati, u fokusu trebaju biti rezultati rada'

U javnom sektoru nedostaje mogućnost nagrađivanja onih koji rade dobro i destimuliranja onih koji rade slabije, kaže Marić
 Davor Pongračić / CROPIX

Prijedlog neovisnih ekonomista da se u javnom sektoru, umjesto ‘čvrstih’ koeficijenata, uvedu platni razredi pao je, čini se, na plodno tlo u Vladi. Kako je ocijenio Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, upravo bi platni razredi mogli biti rješenje za nezadovoljstvo plaćama u javnom sektoru.

- Hrvatska treba redizajn sustava plaća u javnom sektoru - poručio je jučer Marić na poslovnom skupu Hrvatskih izvoznika u zagrebačkom hotelu Aristos.

Dodao je kako sad, s osnovicom i fiksnim koeficijentima te dodacima na plaću, imamo sustav u kojem se jednako vrednuju radna mjesta, a ne sam rad. U takvom je sustavu uvijek netko nezadovoljan, kaže, jer se uvjeti rada mijenjaju.

- Posao policajaca koji čuvaju granicu danas sigurno nije isti kao prije migrantske krize - drži Marić.

Dodao je i kako u javnom sektoru nedostaje mogućnost nagrađivanja ljudi koji dobro rade te destimuliranja onih koji rade slabije. Osim troška plaća u javnom sektoru, koji je u Hrvatskoj velik, u obzir bi, smatra Marić, trebalo uzeti i rezultate rada zaposlenih.

- Treba nam prohodniji sustav plaća. Politika plaća kojoj će biti naglasak na radu mora biti dio reforme javne uprave - izjavio je Marić novinarima na marginama konferencije Hrvatskih izvoznika, dodavši kako bi se rješenje moglo tražiti u platnim razredima.

Podsjetimo, dio neovisnih ekonomista u razgovoru za Jutarnji predložilo je da se rješenje problema plaća u javnom sektoru pokuša naći u ukidanju fiksnih koeficijenata i uvođenju platnih razreda, unutar kojih bi zaposleni mogli napredovati. Sadašnji je sustav, tvrde, prekrut i omogućava da netko praktično cijeli radni vijek ostane na istom radnom mjestu i istom koeficijentu, neovisno što i koliko radi. Usto, upozorili su da je sadašnji sustav plaća, u kojem postoje dodaci, nepravedan, te da predstavlja pravu “šumu propisa”. Ipak, uvođenje platnih razreda, upozorili su sugovornici, trebalo bi prilagoditi kako bi se izbjegle zloupotrebe, a time i nezadovoljstvo dijela zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:55