G20

Summit u Japanu: Okupili se branitelji i rušitelji globalizacije, tko će pobijediti?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2019. u 16:17

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2019. u 16:17

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump, U.S. Secretary of State Mike Pompeo, U.S. President Donald Trump's national security adviser John Bolton and Chinese President Xi Jinping attend a working dinner after the G20 leaders summit in Buenos Aires, Argentina December 1, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Kevin Lamarque / REUTERS

Donald Trump i Xi Jinping na večeri u Buenos Airesu

Dan prije sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, od kojeg se očekuje početak ublažavanja trgovinskog rata dviju ekonomskih velesila, kineski predsjednik Xi Jinping je optužio razvijene zemlje (a zapravo je najviše mislio na SAD) da svojim protekcionizmom uništavaju globalni trgovinski sustav. 

Događa se tako da danas proces globalizacije za govornicama brane čelnici Kine (a i Rusije, kako je u intervjuu Financial Timesu poručio ruski predsjednik Vladimir Putin), a napada Amerika, dok su ostale razvijene zemlje uglavnom u kategoriji zabrinutih promatrača te upozoravaju da trgovinski rat SAD-a i Kine usporava rast globalne ekonomije. Općenito gledano, Trumpov sukob s Kinom, zajedno sa sankcijama protiv Rusije koje je inicirala Amerika, približili su Peking i Moskvu, ocjenjuju u Financial Timesu, te su oni stvorili strateško partnerstvo temeljeno na ulaganjima u energetiku, na trgovini i suradnji u obrani.  

Snažna poruka o tome u kojem će se smjeru razvijati globalna trgovina očekuje se sa summita lidera G20 (najrazvijenije zemlje svijeta) koji je počeo danas u Japanu, gdje bi se trebao sutra održati i sastanak Trump-Xi. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je uoči sastanka izrazilo nadu da će se s Washingtonom naći ”na pola puta”. Dosad su dvije strane održale 11 rundi razgovora o trgovini, ali bez pomaka, a Peking ustrajno odbija američke optužbe oko krađe ili pritiska na kompanije vezano uz intelektualno vlasništvo i tehnologiju.    

I klimatske promjene će vjerojatno iskrsnuti kao jedno od vrućih pitanja na sastanku G20, budući da je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio kako neće pristati na zajedničku izjavu u kojoj ne bi, zbog zahtjeva SAD-a, bilo uključeno pitanje klime i Pariškog sporazuma. Amerika se, kao što je poznato, povukla iz tog sporazuma. Prema riječima Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije, Europska unija prijeti da će blokirati izjavu G20 ako će zaostajati za prijašnjim obećanjima u vezi s klimatskim promjenama.

Putin je inače u današnjem intervjuu, govoreći o trgovinskom ratu SAD-a i Kine te odnosima SAD-Iran, situaciju ocijenio eksplozivnom, a  za probleme optužio  “američki unilateralizam i nedostatak pravila u svjetskom poretku”. Poručio je također kako smatra da je u političkom smislu liberalna ideja danas zastarjela, referirajući se na pitanja migranata, granica i multikulturalizma.