Veliko spajanje

Stvara se najveća kompanija na svijetu specijalizirana za vađenje zlata

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.9.2018. u 13:00

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.9.2018. u 13:00

Dump trucks carrying minerals operate at Barrick Gold Corp's Veladero gold mine in San Juan province, Argentina April 26, 2017. Picture taken April 26, 2017. REUTERS/Marcos Brindicci - RC14FEA00F80
Marcos Brindicci / REUTERS

Rudnika zlata u Argentini kojim upravlja kompanija Barrick Gold Corp.

Kanadski rudarski div Barrick Gold kupio je konkurenta Randgold Resources fokusiranog na Afriku, čime će nastati najveća kompanija u industriji vađenja zlata u svijetu, vrijedna 18,3 milijarde dolara, priopćile su kompanije u ponedjeljak.

Transakcija je opisana kao spajanje dvije kompanije ali se zapravo radi o preuzimanju budući da će Barrickovi investitori u zajedničkoj kompaniji imati većinski udio od 66,6 posto. Ostatak će pripasti Randgoldovim dioničarima.

Novonastala kompanija zadržat će naziv a njezinim dionicama trgovat će se na burzama u New Yorku i Torontu. Uvrštenje Randgoldovih dionica u kotaciju Londonske burze bit će otkazano.

"Odbori Barrick Gold Corporationa i Randgold Resources Limiteda sa zadovoljstvom objavljuju da su postigli sporazum o uvjetima preporučenog spajanja na principu zamjene dionica... kako bi stvorili vodeću rudarsku kompaniju za vađenje zlata", stoji u priopćenju.

Prema sporazumu, dioničari Randgolda dobit će 6,1280 novih Barrickovih dionica za svaku Randgoldovu dionicu.

Izvršni predsjednik kanadske kompanije John L. Thornton obavljat će istu dužnost i u novonastaloj kompaniji dok će izvršni direktor Randgolda Mark Bristow zadržati taj položaj u novoj kompaniji.

"Povezivanje Barricka i Randgolda stvorit će novog predvodnika u stvaranju vrijednosti u industriji vađenja zlata", naveo je Thornton u priopćenju.

Dodao je da će se tom transakcijom pod istim krovom naći "najveći portfelj imovine za vađenje zlata u svijetu, s dokazanim menadžerskim timom koji je u proteklih deset godina dioničarima ostvarivao prinose među najbolja u svijetu kada je u pitanju sektor vađenja zlata".

Grupa će imati kombiniranu tržišnu kapitalizaciju od 18,3 milijarde dolara, te ukupne godišnje prihode od oko 9,7 milijardi dolara.

No, neki analitičari nisu impresionirani velikim spajanjem:

  - Po našem mišljenju predloženo spajanje ne temelji se na snazi, sposobnosti i strateškoj integraciji, nego više nalikuje situaciji u kojoj dva pijanca pridržavaju jedan drugog u vrijeme fajrunta - rekao je za BBC Kieron Hodgson iz Panmure Researcha.

Prema njegovom mišljenju, dvije kompanije bit će previše zadužene i neće uspješno poslovati kao nova "megakompanija".