Najstariji milijarder

Sto mu je godina, a i dalje svaki dan dolazi u ured: 'Doma bih poludio od dosade!'

Chang Yun Chung osnivač je Pacific International Lines, kompanije za teretni prijevoz
Chang Yun Chung
 Screenshot: YouTube

Najstarijem milijarderu na svijetu, koji ima točno 100 godina, vjerojatno bi se malo progledalo kroz prste ako ne bi dolazio na posao svaki dan. Imalo bi smisla kada bi odlučio uživati u plodovima svoje 80-godišnje karijere.

No, to ne dolazi u obzir za Chang Yun Chunga, osnivača Pacific International Lines (PIL), jedne od najvećih svjetskih kompanija za teretni prekomorski prijevoz. Iako je ranije ove godine predao izvršnu poziciju sinu Teu Siong Sengu, i dalje svaki dan dolazi u ured u Singapuru.

- To je jednostavno moja navika – rekao je Chang za CNBC.

Kao počasni direktor PIL-a, Chang svaki dan dolazi u sjedište tvrtke i provjerava dnevne zadatke i svaki odjel.

- Svaki dan zapišem sve svoje aktivnosti u dnevnik i družim se sa svakim odjelom u tvrtki. Ne mogu ostati doma, bilo bi mi jako dosadno – izjavio je milijarder koji je startao sa samo dva rabljena broda, a sada ih ima preko 160 i zapošljava više od 18 tisuća ljudi.

Najbitnija osobina

No, rutina je manji razlog zbog kojeg neprestano dolazi u ured. Njegov sin Teo dva puta dnevno dolazi na sastanak kako bi ga obavijestio o svemu što se događa i naučio što više o njegovom stilu vođenja kompanije. Mentorstvo oca pokazalo se ključnim za njegov uspjeh u kompaniji, piše CNBC.

- Kada sam bio mlađi, imao sam problema s naglim temperamentom. No, otac me naučio jednu vrlo važnu stvar, na kineskom kažemo ‘yi de fu ren’ – nastojte da vas ljudi poštuju ne zato što moraju već zbog integriteta i vaše kvalitete. To je teško postići, ali polako učim – rekao je Teo.

To se posebno važnim pokazalo kada su 2009. godine pirati oteli njihov teretni brod kod afričke obale, a trebalo je 75 dana i neobjavljena cifra da se oslobode radnici. Smirenost je vjerojatno najbitniji razlog zbog koje je Chang toliko dugo bio na vodećoj poziciji ogromne kompanije.

- Nikad ne izgubim živce. Jednostavno si ne mogu priuštiti da izgubim kontrolu nad samim sobom – rekao je vitalni stogodišnjak koji prema Forbesu ima bogatstvo od 1,9 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:28