Jedan dan do početka

Što će ludilo Ultre donijeti Hrvatskoj: Samo lani je potrošeno 525,3 milijuna kuna

Na Ultru dolazi oko 150 tisuća ljudi, a ove godine dolazi  ih još i više.
Ilustracija
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Ostao je samo jedan dan do početka po broju posjetitelja i zaradi najvećeg glazbenog događaja u Hrvatskoj, splitskog festivala Ultra Europe.

Prema studiji Instituta za javne financije pod nazivom “Ekonomski i fiskalni učinci Ultra Europe festivala elektronske glazbe”, izrađenoj za Hrvatsku turističku zajednicu, posjetitelji Ultre u 2017. godini potrošili su ukupno čak 525,3 milijuna kuna, a za 85 posto te potrošnje zaslužni su strani gosti.

Na Ultru dolazi oko 150 tisuća ljudi, a ove godine, kako tvrdi organizator Joe bašić, dolazi ih još i više. Ulaznice se više ne mogu kupiti online, no manji će ih broj biti dostupan na ulazu.

Opća pomama

Trodnevna ulaznica stoji 175 eura (1300 kuna), jednodnevna 75 eura (555 kuna), a rasprodane su čak i trodnevne VIP ulaznice skuplje od 2500 kuna.

Struktura potrošnje, prema analizi tima u kojem je bio i Marko Primorac, predsjedničin novi savjetnik za gospodarstvo, pokazuje da se najviše potrošilo na ulaznice (31 posto), a malo manje na smještaj (24 posto), hranu i piće (19 posto) te prijevoz (11 posto). Možda je najnevjerojatniji podatak cijele studije da je u tri dana festivala ostvarena cjelogodišnja potrošnja 7300 prosječnih hrvatskih radnika!

Ultra je lani generirala 283,9 milijuna kuna bruto domaćeg proizvoda, odnosno 0,08 posto ukupnog hrvatskog BDP-a, što je, navodi se u studiji, jednako doprinosu dvaju do triju značajnijih investicijskih projekata u turizmu.

Zbog svega toga Ultra je dobila stratešku potporu Vlade i ministra Garija Cappellija, što znači da će Ministarstvo turizma raditi na promidžbi svjetski poznatog festivala sve do 2022. godine.

Popunjava blagajnu

- Marketinška vrijednost festivala procijenjena je na najmanje 25 milijuna eura, a kako je naša Ultra dio jednog od najvećih svjetskih festivala elektroničke glazbe i jedini ovakav događaj u Europi, vrijedi ga zadržati. U Splitu i okolici svake godine tulumari više od 150 tisuća posjetitelja iz 140 zemalja svijeta, pa je dovoljno pogledati objave publike na društvenim mrežama kako bi se shvatilo da je vrijednost nemjerljiva - izjavio je ministar turizma Cappelli.

Ultra odlično popunjava javnu blagajnu, što pokazuje podatak o 36,9 milijuna kuna fiskalnih prihoda, najviše kroz potrošnju za hranu i piće. Prikupljeni fiskalni prihodi dovoljni su za gradnju i opremanje dviju škola, nabavu pet, šest vatrogasnih vozila sa svom opremom ili osiguravanje udžbenika za 37.000 školaraca.

No, dok su prošlih godina među najzadovoljnijima bili splitski iznajmljivači jer se za cijenu nije pitalo, čini se da je tome došao kraj. Mediji pišu kako soba i apartmana u Splitu ima više nego što je potrebno, pa se svaka “šupa” više neće moći rentati za 100 dolara po noćenju. Trenutno je registrirano više od 33.000 turističkih kreveta, 4000 više nego lani, a dnevni najam apartmana stoji 80 eura.

Brojke Ultra Europa

7300 radnika potroši godišnje koliko i posjetitelji Ultre u tri dana festivala

1300 kuna stoji ulaznica za tri dana festivala

160.000 posjetitelja očekuje se ovih dana u Splitu

Redovnim letovima dođe 60.000 putnika, a u zadnji tren 60 privatnih aviona

Zahvaljujući festivalu Ultra, kroz splitski aerodrom, prema internim podacima Zračne luke Split, prođe 60.000 putnika, koji, prema riječima njezina direktora Lukše Novaka, dolaze uglavnom redovnim letovima iako ima i onih koji doputuju privatnim zrakoplovima.

- U posljednjim trenucima prije početka festivala mnogo je privatnih zrakoplova, kojima dolaze DJ-i. Ove godine očekujemo ih šezdesetak. Za sve njih uredili smo poseban prijemni odjeljak, odnosno šator u kojem mogu dobiti informacije i odakle im se može organizirati prijevoz, kako bi se protok putnika odvijao što jednostavnije. Običnim danom sada imamo 20.000 putnika, a u dva dana prošlog vikenda premašili smo 50.000 putnika. Jako smo dobro povezani, a Ultra nam donosi pojačan promet tijekom dva tjedna - kaže Lukša Novak.

Zračna luka Split samo je u lipnju zabilježila povećanje od 70.000 putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je povećanje od 17 posto. U lipnju je, dakle, imala oko 474.000 putnika. Ove je godine prvi put u prvih šest mjeseci godine premašila milijun putnika - kroz nju je prošlo milijun i 20.000 putnika, što je povećanje od 17 posto, odnosno 150.000 putnika više.

Lukša Novak kaže da Zračna luka Split posebno obilježava najveći okrugli broj putnika. Posljednje dvije godine obilježavali su dvomilijuntog putnika, a ove će, bude li sve u redu, proslaviti tromilijuntog putnika.

- Dvomilijuntog putnika trebali bismo dobiti polovicom kolovoza, a tromilijuntog očekujemo sredinom listopada. Bude li sve u redu, ove godine očekujemo najmanje 3,1 milijun putnika, a vrlo je izgledno da će ih biti oko 3,2 milijuna - otkriva Novak.

Ove je godine, za razliku od prošlih, u ožujku ostvaren rast od 60 posto i promet veći od 50.000 putnika. Isti se mjesec tijekom proteklih godina nije isticao značajnijim pokazateljima. To je svakako znak, pojašnjava Novak, da se sezona produljila i da su već od ožujka ove godine u splitskoj zračnoj luci počeli intenzivnije raditi.

- Rast prometa je snažan, tako da se, primjerice, svibanj ove godine izjednačio se sa srpnjem otprije sedam, osam godina, a u dva najfrekventnija ljetna mjeseca već smo na gornjoj granici te se ozbiljno govori o održivosti kapaciteta. Ne samo u prometu nego i što se tiče prometnica, energije i opskrbe - napominje Novak.

U Zračnu luku Split tijekom sezone slijeće oko 60 aviokompanija iz više od 100 destinacija. - I u godinama koje slijede očekuje nas rast prometa. A bude li sve u redu, prognoziramo da ćemo 2025. imati promet od pet milijuna putnika - otkriva direktor Zračne luke Split.

Novak kaže da bi Hrvatska ove godine mogla imati više od 10 milijuna putnika. Od toga bi kroz Zračnu luku “Franjo Tuđman” trebalo proći oko 3,4 milijuna putnika, ZL Split oko 3,1 milijun, a dubrovački aerodrom možda 2,8 milijuna putnika. U Zračnoj luci Pula očekuje se 0,7 milijuna, a u zadarskoj 0,6 milijuna putnika.

Baš kao i lani, Zračna luka Split i ove je godine pred velikim izazovom organizacije protoka putnika zbog gradnje novog terminala, što će biti posebno zahtjevno u dva najprometnija ljetna mjeseca.

- Na površini od 13.000 do 14.000 četvornih metara odrađujemo znatno veći promet nego dosadašnjih godina. Mi ovaj mjesec očekujemo oko 670.000 putnika, a Zagreb i Dubrovnik oko 400.000, a imaju znatno veću površinu. Trudimo se da ne budemo uzrok bilo kakvog kašnjenja. Međutim, kako je Europa umrežena, problem na nekoj točki može rezultirati poremećajem i kod nas i na cijelom europskom prostoru - objašnjava Lukša Novak.

Ukupna investicija u Zračnu luku Split iznosi oko 450 milijuna kuna. Završetak radova, prema Novakovim riječima, planiran je za iduću godinu.

- Naš je plan da se u intervalu između dvije sezone preselimo u novu zgradu terminala te usporedo obavimo rekonstrukciju postojećeg. U dosadašnjoj će se zgradi, prije svega, obavljati čekiranje putnika, a dobit ćemo i nove kapacitete za komercijalne sadržaje. Kvaliteta opsluživanja putnika podignut će se na višu razinu jer ćemo imati četiri puta veću površinu terminala. Cilj nam je odraditi sezonu kvalitetno, a usporedo s tim, osigurati izvođaču radova kakve-takve uvjete za rad - kaže Novak. (Jozo Vrdoljak / Privredni vjesnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:57