Problemi

Starbucks uvodi posebne kutije za odlaganje šprica i igala u zahode svojih kafića

Više od 3700 zaposlenika Starbucksa potpisalo je peticiju...
Starbucks, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Starbucks, američki lanac za prodaju kave, planira uvesti posebne kante za smeće, tzv. “oštre kutije” u koje bi kupci odlagali igle, šprice i ostala opasna medicinska pomagala, piše USA Today.

Odluka najpoznatijeg svjetskog kafića uslijedila je nakon što su zaposlenici u zahodima počeli pronalaziti tragove krvi i iskorištene šprice.

Više od 3700 zaposlenika Starbucksa potpisalo je peticiju kojom od svojih poslodavaca traže ugradnju posebnih kutija za odlaganje medicinskih instrumenta u zahodima, tvrdeći da igle i šprice predstavljaju opasnost od potencijalne zaraze HIV-om i hepatitisom.

- Naglašavamo da su naši partneri, zaposlenici u punom pravu obavijestiti nadređenog ako se nađu u neugodnoj situaciji – poručio je glasnogovornik Starbucksa – Kao i inače, uvijek nastojimo osluškivati zahtjeve naših zaposlenika kako bismo se poboljšali.

“Oštre kutije” bit će kante od tvrde plastike, piše USA Today, a predstavljaju alternativu vrećama za smeće koje bi inficirane igle mogle probiti. Ugradit će se u toalete onih kafića gdje je promet najveći.

S problemom igala, koje se mogu koristiti za konzumaciju opijata, ali i za lijekove poput inzulina, Starbucks se susreće nakon što su u svibnju objavili da su njihovi toaleti dostupni za javnu upotrebu, a ne samo za kupce. To su odlučili pod pritiskom javnosti, nakon skandala s uhićenjem dvojice Afroamerikanaca koji su htjeli koristiti njihove toalete, a nisu bili kupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:04