Stanje na burzi

Stagnacija Crobexa, očekuje se oprezno trgovanje

Od početka godine Crobex je trenutno u minusu oko 28 posto
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon što je jučer skliznuo oko pola posto.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,52 posto, na 1.450 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,03 posto, na 901 bod.

Od početka godine Crobex je trenutno u minusu oko 28 posto, dok je Crobex10 u prvom tromjesečju izgubio oko 25 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je jučer pao industrijski, za 2,3 posto, dok je najviše porastao prehrambeni, za 2,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,34 milijuna kuna, što je 7 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Na burzi se jučer trgovalo oprezno, kao i na europskim burzama, na kojima su indeksi oscilirali između negativnog i pozitivnog područja.

Ipak, kraj trgovanja europski su indeksi dočekali u pozitivnom području, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na Wall Streetu.

„Raspoloženje na financijskim tržištima s obje strane Atlantika za sada se stabiliziralo, a prvenstveno je to rezultat najavljenih mjera fiskalne i monetarne politike povijesnih razmjera u SAD-u i Europi. Europska središnja banka i Fed najavili su kroz razne monetarne programe otkup vrijednosnica u povijesno rekordnim razmjerima, a istovremeno je krajem proteklog radnog tjedna u SAD-u potpisan fiskalni stimulans u iznosu od 2 bilijuna američkih dolara“, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na Zagrebačkoj se burzi jučer, ipak, trgovalo suzdržano.

„Pozitivan sentiment s američkih i europskih dioničkih tržišta nije se baš prelio i na domaće dioničko tržište te je Crobex na dnevnoj razini zabilježio pad, uz zadržavanje solidne visine dioničkog prometa. U nastavku tjedna očekujemo mješovitu izvedbu Crobexa na krilima očekivanog prelijevanja sentimenta ulagača s globalnih tržišta na domaće dioničko tržište“, kaže Silvija Kranjec.

Najveći promet ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Adrisa, 2,8 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena stagnirala na 344 kune.

S prometom od 2,3 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Rivijere, a cijena joj je porasla 2,27 posto, na 22,5 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, kojom je ostvareno 938 tisuća kuna, a cijena joj je pala 1,82 posto, na 108 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Končara EI, 902 tisuće kuna, uz pad cijene za 1,32 posto, na 450 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s 37 izdanja, pri čemu je njih 11 ostvarilo rast cijene, 22 pad, dok cijene pet dionica nisu zabilježile promjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:54