Novi optimizam na burzama

Stabilizirale se narudžbe za robu iz Njemačke, rastu tehnološke tvrtke

Pozitivan dojam iz Kine ima domino-efekt na ostala tržišta kapitala, ali sve je očitije da je važna i unutarnja otpornost kao u EU
Ilustracija, bueza u Tokiju
 Kazuhiro NOGI / AFP

Val optimizma zapljusnuo je svjetske burze. Cijene dionica diljem Europe osjetno su porasle jučer ujutro, a isto se dogodilo i na tržištima kapitala u Aziji. Ekonomski stručnjaci još oprezno komentiraju trend, napominjući da je rano predviđati tzv. V ili U gospodarski oporavak.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica jučer ujutro bio je veći za više od 1,5 posto, a londonski FTSE “skočio je” za 2,20 posto te je iznosio 6,293 borda. Frankfurtski DAX porastao je za 2,25 posto, i sada iznosi 12.807, a pariški CAC 2,30 posto, na 5120 boda.

veliki skokovi Trend je prisutan na azijskim burzama, uvelike zahvaljujući pozitivnijoj epidemiološkoj situaciji i početku oporavka gospodarstava tih zemalja. O porastu vrijednosti na tržištu kapitala pisao je državni medij China Securities, a čelnik kompanije koja se bavi investicijskom strategijom, Nikesh Patel, tvrdi da pozitivan sentiment iz Kine ima domino-efekt na ostala tržišta kapitala. Indeks CSI 300, koji objedinjuje šangajske i shenzhenske dionice, porastao je za više od 5 posto, što je najveći dnevni skok od veljače 2019. godine. Burza se krajem tjedna zatvorila s najvećom vrijednosti u posljednjih pet godina, ali vrijedi istaknuti da je i dalje riječ o iznosu koji je čak 13 posto manji od prethodne maksimalne vrijednosti.

Kineski renminbi predvodio je dobitnike prema dolaru među valutama čije kretanje tečajeva prati kretanje cijena na tržištima sirovina, jer su investitori kupovali rizičniju imovinu zbog očekivanja snažnog oporavka kineskoga gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez onih japanskih, bio je u plusu 1,6 posto te je dosegnuo novu najvišu razinu u četiri mjeseca. Tokijski indeks Nikkei ojačao je 1,8 posto, na 22,714 boda, Topix je porastao za 1,6 posto, a južnokorejski Kospi za 1,7 posto. Kineski maloprodajni investitori, koji su dominantni faktor kontinentalnih tržišta dionica, posljednjih su se tjedana fokusirali na dionice tehnoloških kompanija, čime je cijeli ekonomski oporavak nakon izlaska iz karantene dobio novi momentum.

S one strane Atlantika se trend nastavio. Dow Jones je nakon otvaranja burze u New Yorku skočio za 1,2% i poučio novih 300 bodova, S&P je porastao za 1,3%, a tehnološki index Nasdaq za 1,8%. Zbog pandemije koronavirusa Wall Street je sredinom ožujka pao na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina. Potres na njujorškoj financijskoj sceni dogodio se nakon nekoliko mjeseci trgovinskih ratova, zdravstvene ugroze i ozbiljne prijetnje globalnom recesijom, a odvija se i u jeku američke kampanje za predsjedničke izbore koji će se održati 3. studenoga. No, ulagači su ubrzo odlučili dati povjerenje tvrtkama i stanje se oporavilo. Prinos od desetogodišnje američke obveznice, koji se trenutačno smatra sigurnom investicijom, porastao je za samo 0,02 posto na 0,689, a prinos na kinesku desetogodišnju obveznicu narastao je za 0,12-postotnih bodova i trenutačno se kreće iznad 3 posto: prinosi rastu zahvaljujući padu cijene obveznica.

Ključna eurozona

Narudžbe u njemačkoj industriji stabilizirale su se u svibnju zahvaljujući oporavku domaće i inozemne potražnje u uvjetima postupnog ublažavanja mjera karantene širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.

Tvornice u najvećem europskom gospodarstvu u svibnju su tako zabilježile rast novih narudžbi za 10,4 posto u odnosu na travanj kada su prema revidiranim podacima statističkog ureda pale oštrih 26,2 posto. Najsnažnije su poskočile narudžbe iz drugih zemalja eurozone, za 20,9 posto, a one iz ostatka svijeta uvećane su skromnih dva posto.

“Najnoviji podaci o novim narudžbama upućuju na zaključak da je recesija u industriji dotaknula dno, ali kontinuirano niska razina narudžbi pokazuje ujedno i da proces oporavka još ni izdaleka nije završen”, ističu u njemačkom ministrastvu gospodarstva i energetike. Njemački je ministar ekonomije Peter Altmaier u nedjelju izjavio kako očekuje da će se njemačka privreda početi ponovno dizati nakon listopada.

Europa bolja

Washington do ovoga trenutka nije ponudio jasne mjere za spas Wall Streeta, zbog čega su cijene europskih dionica posljednjih tjedana postigle bolji uspjeh od regionalnog indeksa MSCI za 10,2 postotna boda u prvoj polovici 2020. godine. Prema izvješću koje je početkom tjedna objavila vodeća brokerska tvrtka Willis Towers Watson, dionice sjevernoameričkih kompanija koje su najavile akvizicije, postigle su 7,2 posto slabiji uspjeh i manje transakcija nego u bilo kojem šestomjesečnom razdoblju tijekom prijašnjeg desetljeća.

Zbog pandemije koronavirusa do kraja rujna bez posla je ostalo još 5 milijuna Amerikanaca, čime se broj nezaposlenih građana SAD-a popeo na šokantnih 48 milijuna. Investitori uvjeravaju Wall Street da će se situacija na tržištu znatno popraviti u onome trenutku kad bude vidljiviji veći angažman federalne vlade za obuzdavanje pandemije, a očekuju da bi vrijednosti dionica na ovim razinama mogle ostati čak sljedećih 12 mjeseci.

Vodeći ekonomski analitičari iz SAD-a i Europe trenutačno vode raspravu i o mogućoj smjeni financijskog diva. Hoće li Amerika izgubiti dosadašnji status, uvelike ovisi o dva pitanja; rezultatu izbora u SAD-u, ali i ishodu pregovora o zajedničkom zaduživanju na razini Europske unije. A Njemačka je pokazala da je, nakon dugog razmišljanja, ipak sklona tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:56