Ulaganje u županiju

Sredstva iz EU fondova: Istarska razvojna agencija vodi projekte teške 50 milijuna kuna

Međunarodna suradnja i EU projekti značajan su dio poslovanja Istarske razvojne agencije, kažu iz IDA-e
Predstavljanje projekata Istarske razvojne agencije
 IDA

Istarska razvojna agencija (IDA) danas se pohvalila kako trenutno vodi čak 13 europskih projekata, a sedam od njih vrijedni su više od 50 milijuna kuna. Najvećim dijelom radi o programima prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska, zatim ADRION, MEDITERAN te ostalim europskim strukturnim i investicijskim fondovima, pri čemu se iz EU sredstava financira 85 posto ukupnih iznosa projekata.

"Međunarodna suradnja i EU projekti značajan su dio poslovanja Istarske razvojne agencije i velik dio ulaganja u provedene programe podrške za malo i srednje poduzetništvo financirao se upravo kroz EU fondove. IDA je od svog osnivanja provela ukupno 44 EU projekta ukupne vrijednosti 420 milijuna kuna", naveo je direktor IDA-e Boris Sabatti. Dodao je kako aktualni projekti predstavljaju nove smjerove razvoja u raznim područjima - od plave i zelene ekonomije, preko kulturnog turizma, brendiranja regije putem razvoja i promocije oznake kvalitete tipičnih proizvoda do pametnih rješenja za teretni promet te zelenu urbanu mobilnost.

Najizdašniji EU projekt trenutno je GREEN MIND - Green and Smart Mobility Industry koji se financira kroz program Interreg MEDITERAN, a njegova je vrijednost 12 milijuna kuna. Usmjeren je na razvoj i upotrebu novih inovativnih tehnologija s ciljem popularizacije korištenja zelenog javnog prijevoza i smanjenja prometnih gužvi u urbanim sredinama. Deset milijuna kuna težak je projekt QNEST - Quality Network on Sustainable Tourism, koji je usmjeren na turizam, baštinu i ekologiju.

"U Istarskoj županiji u okviru tog projekta radimo na nadogradnji projekta IQ - Istarska kvaliteta što znači brendiranje Istre kao regije kvalitete, regije autohtonih proizvoda, tradicijskih vrijednosti, koji jamče izvornost i izvrsnu kvalitetu. Trenutno se oznaka IQ – Istarska kvaliteta dodjeljuje sukladno definiranim pravilnicima za vina malvaziju i teran, a u sljedećoj će fazi biti uključeni istarsko maslinovo ulje, pršut, kobasice i med te cjelokupna vezana promocija", kazao je voditelj tog projekta Edo Cetina.

Po veličini vrijednosti sa 8,8 milijuna kuna slijedi ga projekt TRANSPOGOOD - Transport of goods platform. Cilj je razvoj zajedničkih informatičkih platformi, što je preduvjet i za bolji razvoj teretnog prometa u Istarskoj županiji te poticanje poslovanja malih i srednjih poduzeća u tom sektoru.

Putem projekta BEAT - Blue enhancement action for technology transfer ukupne vrijednosti 7 milijuna kuna IDA će provesti pripremne pilot- aktivnosti i izraditi studije podmorja za strateški projekt izgradnje terminala za pomorski putnički promet pulske luke. Projekt ATLAS - Adriatic Cultural Tourism Laboratories ukupne vrijednost 7,3 milijuna kuna omogućit će pak dostupnost objekata kulturne baštine na području Istre osobama s invaliditetom, ali i povećati vidljivosti postojeće turističke ponude putem novih digitalnih aplikacija.

"Osim navedenih te ostalih projekata u provedbi u fazi kandidature IDA trenutno ima 15 projekta, mahom prekogranične suradnje u programima Italija- Hrvatska, Dunav, Slovenija-Hrvatska te Central Europe. Isto tako vrlo je značajna priprema projekta COWORKING Pula, jednog od strateških projekata urbanog područja Pula, koji će se financirati uz pomoć ITU mehanizma", zaključio je Sabatti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:00