Rekordan rast

Spremni za Ultra Europe: Split u samom vrhu Hrvatske po broju turističkih dolazaka

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.7.2019. u 15:41

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.7.2019. u 15:41

Split, 140717. Poljud. Zapoceo Ultra Europe music festival 2017.
Mladi se okupljaju na Poljudu. Brojna svjetski poznata imena zabavljat ce preko 100 000 poklonika elektronske glazbe iz cijeloga svijeta. Na fotografiji: posjetitelji. Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / Hanza Media

Ilustracija

Split je u lipnju i prvoj polovici godine ostvario rekordan turistički promet, uz velike udjele dolazaka iz SAD-a, UK-a, Njemačke, Francuske, Kine i drugih tržišta, što potvrđuje njegovu svjetsku poziciju koju će pokazati i festival Ultra Europe idućeg vikenda, ocjena je direktorice splitske Turističke zajednice Alijane Vukšić.

Split je u prvih šest mjeseci posjetilo 325,4 tisuće turista, koji su ostvarili 848,2 tisuće noćenja, što je 11 odnosno 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Po tim podacima iz sustava eVisitor Split se našao u samom vrhu Hrvatske po rastu turističkog prometa u predsezoni, pri čemu je vrijedno istaknuti da su Split za zimski i proljetni odmor najčešće ove godine birali turisti iz SAD-a kojih je došlo 17 posto više, te potom iz UK kojih je bilo 7 posto više. Slijede Nijemci, Francuzi, Australci, Kanađani i drugi, a i Kineza je u prvoj polovici ove godine stiglo 53 posto više nego lani", izdvaja Vukšić.

Iznosi da je samo u lipnju turista u Splitu bilo 130,4 tisuće, a noćenja 363,5 tisuća ili 13 posto više nego u lipnju 2018. Tome su najviše pridonijeli strani turisti kojih je bilo 11 posto više nego lani, a i u lipnju ih je najviše bilo iz SAD-a i 11 posto više te iz Britanije.

Vukšić napominje i da je primjerice Nijemaca u Splitu u lipnju bilo 26 posto više, a Francuza 35 posto više, podsjećajući i da je ove godine Split izravnim zračnim linijama povezan s više od stotinu destinacija u Europi te da prema Splitu leti više od 50 aviokompanija.

Ističe i zadovoljstvo turističkim pokazateljima početkom srpnja, koji će se kao i svake godine znatno povećati uoči i tijekom sedmog glazbenog festivala Ultra Europe, koji se ove godine održava od 12. do 14. srpnja, ali prvi puta na novoj lokaciji na stadionu Parka mladeži, a na stadionu Poljud kao svih prošlih godina.

Na tom se festivalu očekuje više od sto tisuća posjetitelja iz svijeta, koji će, kako očekuju u Splitu, dobro popuniti smještajne kapacitete.