Osporena potraživanja

Splitski poduzetnik se zakopao s kreditom od 61 milijun kuna za zgradu: 'Kriva je banka!'

'Moja supruga, koja nije odgovorna osoba u firmi već projektantica, morala je založiti svu svoju imovinu'
 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Nekadašnja osobna bankarica u Zagrebačkoj banci (Zaba) Zemira Jeglić u četvrtak je na Trgovačkom sudu svjedočila o slučaju građevinske tvrtke "Nitor" koju je, barem prema tvrdnjama osnivača Nikole Jogunice, u stečaj odgurala upravo ta financijska kuća koja je 2008. godine financirala izgradnju zgrade "Lipi običaji" na Sućidru, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, Nikola Jogunica, te njegova supruga i arhitektica Iskra Peranić Jogunica, pokrenuli su parnicu da bi Zabi osporili potraživanje "teško" 61 milijun kuna koje je ta novčarska institucija prijavila u stečajnom postupku koji se vodi nad "Nitorom".

– Tu građevinsku tvrtku u Zabu je doveo "Global kapital", a studija je pokazala da je projekt "Lipi običaji" – isplativ. Kao voditeljica poslovnih odnosa, bila sam "veza" između "Nitora" i kreditnog odbora banke koji je donosio odluke o uvjetima kreditiranja, promjenama kamatnih stopa i dodatnim instrumentima osiguranja. Prvo je bilo ugovoreno projektno financiranje, što znači da banka od odobrenog kredita plaća dobavljače i izvođače radova, a da se od prodaje stanova vraća kredit. No, banci je išlo od 80 do 100 posto iznosa koje su uplatili kupci stanova, pa "Nitor" nije imao sredstva za rad, za plaćanje PDV-a... – ispričala je umirovljena bankarica, odgovarajući na pitanja sutkinje i odvjetnika Damira Batarela, te je objasnila:

– Da bi nastavio projekt, investitor Jogunica je bio primoran prihvaćati odluke kreditnog odbora o promjenama kamatnih stopa, te založiti svoj stan i zemlju kao nove instrumente osiguranja. Moj posao je bio da ga kontaktiram da pripremi vlasnički list.

Jeglić je dodala kako je tek od policije doznala da je između "Nitora" i "Global kapitala" zaključen ugovor koji je investitoru garantirao da će od Zabe dobiti kredit, a za što će građevinar toj posredničkoj tvrtki isplatiti 800.000 kuna, te je rekla da "taj ugovor nikada nije vidjela".

Na pitanje odvjetnika Batarela, Jeglić je posvjedočila da je 2008. godine, nakon osnivanja Zabine splitske podružnice, na rukovodeća mjesta došlo četvero bivših djelatnika Hypo Alpe Adria banke. Odvjetnik je time aludirao na činjenicu da je Zoran Sikirica, direktor "Global kapitala", bivši čelnik Hypa. Jeglić nije među troje sad već bivših djelatnika zagrebačke financijske ustanove kojima se zbog slučaja "Nitor" upravo bavi Općinsko državno odvjetništvo (ODO).

Naime, protiv bivšeg direktora te banke i članova njenog kreditnog odbora, policija je još 2017. godine podnijela kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su u namjeri preuzimanja kompletnog projekta "Lipi običaji" samoinicijativno mijenjali uvjete kredita. Policija je utvrdila da Jeglić u tome nije sudjelovala. Iskaz na Trgovačkom sudu dao je i Jogunica.

– Bio sam klijent Hypo Alpe Adria banke, a 2008. prišao mi je Zoran Sikirica kao direktor "Global kapitala" i rekao da radi za novootvoreni poslovni centar Zabe za Dalmaciju i da traži kvalitetne projekte koje im može prezentirati. Zaba me je u poslovni odnos privukla svojim povoljnim informativnim ponudama, te mi je ponudila da će mi dati novac za kupnju zemljišta za projekt i još 200 tisuća eura kao moje vlastito učešće, što znači da nisam morao povlačiti novac iz drugih projekata, rekao je investitor zgrade i dodao:

– Prvo su mi odobrili dva milijuna eura kredita, što je direktno išlo za kupnju zemljišta, te za reprogram "Nitorovih" obveza prema Hypo banci. Kada su ti novci potrošeni, dobio sam ugovor za drugi kredit, onaj o gradnji, u kojem je pisalo da 80 posto od uplata kupaca stanova ide banci.Više nisam mogao odustati jer nije bilo načina da u roku mjesec dana banci vratim onih dva milijuna eura. Kasnije je Zaba imala 50-ak izmjena i dodataka ugovora o kreditu, pa sam joj morao založiti stan, zemlju. Moja supruga koja nije odgovorna osoba u firmi, već projektantica, morala je založiti svu svoju imovinu, a trenutno ju je Zaba blokirala na 70 milijuna kuna. Tražili su da moji sinovi založe svu svoju imovinu. Osobe s kojima se sada bavi ODO su prijetili da će nas uništiti...

Sikirica: Moj utjecaj nema nikakvo značenje

Upitali smo Zorana Sikiricu je li na probleme u koje je "Nitor" upao utjecao njegov odnos s ljudima koji su došli na čelna mjesta splitske poslovnice Zabe.

- Iz mog iskustva vjerujem da svaka banka, pa tako i Zaba, ima svoju poslovnu politiku, strategiju i samostalnost odlučivanja, gdje bilo čiji utjecaj, pa ni moj na koji se aludira, nema nikakvo značenje - kazao je direktor "Global kapitala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:36