Javni prijevoz

Split dobiva nove autobuse vrijedne 93,6 milijuna kuna: 'Vozni park je bio neučinkovit'

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

5.9.2019. u 11:05

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

5.9.2019. u 11:05

Promet Split

Split dobiva nove autobuse

Vozni park Prometa javnog prijevoznika na području Splita i okolnih gradova i općina, obogaćen je s 34 nova autobusa od kojih je 20 zglobnih autobusa marke Mercedes koje je prema ugovoru s Prometom nabavila tvrtka Jolly Autoline iz Šibenika te 14 solo autobusa marke MAN tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri iz Hrvatskog Leskovca. Dio od 34 nova autobusa će u promet krenuti u ponedjeljak 9. rujna, a ostatak će se postupno stavljati u promet po završetku potrebne dokumentacije i instalaciji opreme za prodaju karata.

Nabavu novih autobusa sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 73,9 milijuna kuna. Naime, ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava – koji je potpisan 2018. godine između Prometa , Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije – za projekt nabave novih autobusa osigurano je 74,9 milijuna kuna, odnosno 93,6 milijuna kuna s PDV-om. U tom iznosu EU pokriva 85 posto iz Kohezijskog fonda, a preostali je iznos iz proračuna Republike Hrvatske.

„Dosadašnji vozni park bio je zastario i neučinkovit, stoga nam je bilo iznimno važno što prije pronaći mogućnost da osuvremenimo javni autobusni prijevoz u Splitu i tako pružimo građanima ugodnu i kvalitetnu uslugu. Također nije manje važno spomenuti činjenicu da će novi autobusi znatno smanjiti emisiju štetnih plinova jer će nova vozila zadovoljavati normu EURO 6, ali i osigurati jednostavan pristup osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, što do sada nije bio slučaj. Vjerujemo kako je ovo samo početak sveobuhvatne modernizacije javnog prijevoza u Splitu“, izjavio je direktor Prometa Split Miroslav Delić.

Promet Split

Split dobiva nove autobuse

 

 „Nabavom novih modernih autobusa za Promet Split stvoren je preduvjet za kvalitetniju povezanost unutar Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, ali i temelj za daljnji turistički i gospodarski razvoj te napredak grada i županije. Od pripreme projekta, ugovaranja i njegove same provedbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Split i Promet Split odlučili su gradski javni prijevoz u Splitu učiniti dostupnijim i ugodnijim“, izjavio je državni tajnik za more i EU fondove iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

 Promet obavlja prijevoz na 24 lokalne linije, 41 županijskoj te tri međužupanijske linije, i to većinom na području svojih 16 suvlasnika, a to su gradovi Split, Solin, Kaštela, Trogir i Omiš te općine Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Šestanovac. Dužina svih linija iznosi oko 1660 kilometara.

Tvrtka Promet potkraj 2017. godine raspolagala je voznim parkom od 146 autobusa različitih marki, tipova i namjene, prosječne starosti oko 12 godina. U siječnju 2018. nabavljeno je devet rabljenih zglobnih gradskih vozila, tako da je trenutačno stanje 155 autobusa. Od 668 zaposlenika Prometa, njih 340 su vozači, koji godišnje prevezu više od 34,6 milijuna putnika i prijeđu oko 8,7 milijuna kilometara.

Promet Split

Split dobiva nove autobuse