Ulagači zabrinuti

Splasnule nade u brzi oporavak gospodarstva, dionice opet zaronile na niske razine

Čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko smo se nadali
Ilustracija
 Imaginechina via AFP

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je ulagače zabrinuo daljnji rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu, pa su splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,3 posto, na 25.015 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,9 posto, na 3.009 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 9.757 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je zabrinutosti zbog nesprestanog rasta broja zaraženih koronavirusom u svijetu. Ulagači na Wall Streetu su tjednima ignorirali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no prošloga tjedna zabrinule su ih vijesti o snažnom, u nekim slučajevima i rekordnom rastu broja novozaraženih u pojedinim državama SAD-a.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

Zbog toga su vlasti u Teksasu i Floridi odlučile zaustaviti proces postupnog otvaranja gospodarstva.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak gospodarstva od koronakrize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prošloga je tjedna povećao procjene pada svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 posto.

Poručio je da će razvijena gospodarstva biti posebno jako pogođena, pa je tako procjenu pada američkog gospodarstva u ovoj godini povećao za više od 2 postotna boda, na 8 posto.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

I Crobexi prate svjetski pad

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa su zaronili na najniže razine u mjesec dana, što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Crobex indeks prošlog je tjedna pao 3 posto, na 1.590 bodova, dok je Crobex10 potonuo 3,4 posto, na 987 bodova, pa su oba indeksa skliznula na najniže razine od 25. svibnja.

Među sektorskim indeksima najviše je prošloga tjedna pao Crobexindustrija, za 4,6 posto, a jedino je porastao indeks građevinskog sektora, i to za 4,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 26 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

Tako su Crobexi pratili pad svjetskih burzi, koje su prošloga tjedna bile pod pritiskom zbog daljnjeg rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu, zbog čega su splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Najveći promet na Zagrebačkoj burzi prošloga je tjedna ostvaren dionicom Valamar Riviere, 5,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena potonula 9,6 posto, na 24,40 kuna.

Pritisak na turistički sektor posljedica je neizvjesnosti u vezi utjecaja koronakrize na turističku sezonu, s obzirom na rast broja novozaraženih koronavirusom kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Zbog toga je Crobexturist indeks prošloga tjedna pao gotovo 4 posto.

Pritom je cijena dionice Arena Hospitality grupe pala 2,3 posto, na 258 kuna, dok je povlaštena dionica Adris grupe pojeftinila 3,7 posto, na 367 kuna.

Značajan promet, gotovo 3 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren i dionicom HT-a, a cijena joj je oslabila 0,3 posto, na 174,50 kuna.

Dionicama Atlantic grupe i Dalekovoda prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od oko 1,5 milijuna kuna. Pritom je cijena Atlantica potonula 4,7 posto, na 1.210 kuna, dok je dionica Dalekovoda pojeftinila 0,8 posto, na 4,86 kuna.

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima prošloga je tjedna zabilježila dionica Instituta IGH, i to za 6,1 posto, na 105 kuna. Ta je građevinska tvrtka izvijestila o tri nova ugovora s Hrvatskim cestama za usluge nadzora izgradnje i rekonstrukcije triju prometnih pravaca, čija je ukupna vrijednost oko 12,3 milijuna kuna.

Prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 50 izdanja, pri čemu su 32 dionice zabilježile pad cijene, a osam rast. Cijene 10 dionica ostale su na tjednoj razini nepromijenjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:30