Prognoza

Šokantni podaci rejting agencije: Globalna prodaja automobila past će do kraja godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2020. u 14:01

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2020. u 14:01

25 February 2020, Saxony, Zwickau: Finished VW ID.3s are parked in a car park at the Volkswagen Sachsen plant. At the beginning of November 2019, Volkswagen initiated the system change to electromobility with the production start of the ID.3. The vehicle is the first model of the fully electric ID. family and is to establish the mass business with electric vehicles at the world's largest manufacturer. This year, VW plans to produce around 100,000 electric cars in Zwickau using the modular electric kit. From summer onwards, the vehicle is to be available for purchase throughout Europe. Around 8,000 people are currently employed at the Zwickau site. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/ZB
dpa Picture-Alliance via AFP

Ilustracija

Rejting agencija Moody's očekuje da će globalna prodaja automobila ove godine u odnosu na prošlu pasti za 20 posto, budući da se gospodarski utjecaj koronavirusa pogoršava, objavio je Moody's u četvrtak na svojim internetskim stranicama.

Prethodna Moody's-ova prognoza predviđala je pad prodaje za 14 posto, a nova prognoza tumači se "ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija".

"Gledajući unaprijed, globalna prodaja automobila vjerojatno će se oporaviti za 11,5 posto u 2021. godini, iako na niskoj bazi, na temelju očekivanog rasta BDP-a od 4,8 posto u zemalja skupine G-20 sljedeće godine", rekao je stariji potpredsjednik Moody's-a Falk Frey.

Moody's očekuje da će u Europi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto. Inače, lani je u Europi prodano više od 15 milijuna novih automobila, što bi značilo, prema trenutačnim projekcijama, da će se do kraja ove godine prodati gotovo pet milijuna manje.

Prodaja u SAD-u trebala bi prema očekivanjima te agencije ove godine pasti za 25 posto, također znatno više u odnosu na prethodnu projekciju od 15 posto.

Kina je jedino veliko tržište automobila za koje Moody's nije promijenio prognozu prodaje za 2020. godinu te bi se ona, kako se navodi, ove godine trebala smanjiti za 10 posto. Razlog zadržavanja prognoze su znakovi da se potražnja počinje vraćati na normalne razine nakon naglog pada u prvom kvartalu.