Bijes zbog uplate

Šok u Uljaniku: Milijuni sjeli na račun s kojeg je bivša Uprava naplatila zaostale plaće

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.1.2019. u 8:33

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.1.2019. u 8:33

Matija Djanješić / Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Hanza Media

Gianni Rossanda i radnici Uljanika

Na račun Uljanika d.d. jučer je uplaćeno 7,5 milijuna kuna, potvrđeno nam je iz više izvora, iz čega su isplaćene plaće za 23 zaposlenika koji su blokirali račun tvrtke na ime neisplaćenih plaća za rujan, listopad i studeni 2018.. No, uz njih su navodno isplaćene i zaostale plaće i članovima bivše Uprave Uljanika d.d. na čelu s Giannijem Rossandom koji je tu funkciju obavljao do kraja listopada 2018. godine.

Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata i štrajkaškog odbora, rekao nam je, pak, kako su mu u Upravi Uljanika d.d. potvrdili da je na račun tvrtke uplaćeno oko pet milijuna kuna te da je za plaće radnika isplaćeno nešto više od milijun kuna, a ostatak je otišao na isplatu drugih vjerovnika koji su blokirali Uljanik d.d.

“U Upravi na čelu s Emilom Bulićem rekli su mi kako nisu znali da će biti uplaćen novac na račun Uljanika d.d. jer bi u suprotnome pokušali srediti da se novac preusmjeri na račun Uljanik brodogradilišta ili 3. maja kako bi radnici iz th kompanija, koji su blokirali tvrtku, dobili novac prioritetno u odnosu na ostale vjerovnike. Moram kazati kako sam osobno ljut što se ovo dogodilo jer su, kako mi je rečeno, zaostale plaće isplaćene bivšoj Upravi koja nas je dovela u ove probleme. Ne znam je li to napravljeno namjerno, ispod žita, uz poneke dogovore, u koje možda nije ni uključena sadašnja Uprava, ali se sumnja u to sama nameće”, rekao nam je Cerovac.

Bankarska tajna

Prema neslužbenim informacijama, novac je na račun Uljanika d.d. uplaćen preko Zagrebačke banke, a druge, nepotvrđene informacije govore kako je upravo Zagrebačka banka uplatila novac Uljaniku d.d., ali je te informacije u pravilu nemoguće provjeriti zbog čuvanja bankarske tajne.

Uputili smo upit i Upravi Uljanika d.d., ali do zaključenja ovoga broja nismo uspjeli dobiti odgovor na to pitanje, kao ni od Ministarstva gospodarstva. Sindikalisti i radnici koje smo kontaktirali su, očekivano, jako ljuti zbog takvog razvoja događaja.

Podsjetimo, Uljanik d.d. je krovno, upravljačko društvo Uljanik grupe koja broji 11 kompanija, a među njima su i riječko brodogradilište 3. maj te pulsko Uljanik brodogradilište.

 

Radnicima minimalac

Ipak, pred zaključenje ovog broja dobili smo priopćenje Uljanika dd., u kojem se navodi kako su svim radnicima Uljanik Grupe isplaćene minimalne plaće za razdoblje do 30. studenoga 2018.

“Pored navedenog, u proteklih mjesec dana uspješno je osigurana likvidnost za isplatu pune plaće za rujan 2018. svim djelatnicima društva 3. maj, društva Uljanik d.d., kao i dijelu zaposlenika ostalih društava, koji zajedno čine većinu ukupnog broja zaposlenika Uljanik Grupe. U istom razdoblju osigurana je isplata pune plaće za listopad 2018. zaposlenicima društva 3. maj, društva Uljanik d.d., kao i dijelu djelatnika ostalih društava, koji zajedno čine gotovo polovicu zaposlenika Uljanik Grupe”, ističe se u priopćenju, te dodaje kako je “za nekoliko društava Uljanik Grupe s manjim brojem zaposlenika u proteklih nekoliko dana isplaćena plaća za studeni 2018., i to uslijed okolnosti koje nismo u mogućnosti javno komentirati”.

Međutim, o svim detaljima i okolnostima isplate plaća za studeni 2018. detaljno smo izvijestili sve rukovoditelje, predstavnike radnika i sindikata. Unatoč isključivoj namjeri i cilju postupanja Uprave Uljanika u proteklih nekoliko mjeseci, zbog poteškoća s blokadama računa i zakonskih ograničenja, nismo uspjeli osigurati ravnomjernu isplatu plaća svim zaposlenicima Uljanik  Grupe”, stoji u priopćenju uprave.

Postupak dubinske analize u Uljaniku produžen do 24. siječnja

Uljanik je u četvrtak izvijestio da je zbog dodatno iskazanog interesa potencijalnih investitora, postupak provođenja dubinske analize produžen do 24. siječnja.

"Zbog dodatno iskazanog interesa potencijalnih investitora, Uprava Uljanika je uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora donijela odluku o produženju postupka provođenja dubinske analize do 24. siječnja", navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi.

Uredu s podacima (data room) moguće je pristupiti radnim danom u vremenu od 8,00 do 18,00 sati te u subotu 19. siječnja od 9,00 do 13,00 sati.

Iz Uljanika podsjećaju da rok za dostavu ponuda za strateško partnerstvo ostaje nepromijenjen, tj. do 25. siječnja do 20,00 sati.

Data room je otvoren 27. prosinca 2018. godine i trebao je biti zatvoren 18. siječnja u 18,00 sati, no iz Uljanika su izvijestili o produljenju roka.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je krajem prošloga tjedna da s nekoliko partnera traju intenzivni razgovori o brodogradilištu Uljanik, a hoće li razgovori rezultirati financijskom ponudom, znat će se do 25. siječnja. Dodao je da "dva ozbiljna partnera snimaju situaciju.