Reorganizacija poslovanja

Societe Generale prodao većinski udio u moldavskoj podružnici mađarskom OTP-u

Zahvaljujući transakciji stopa adekvatnosti kapitala bit će uvećana za jedan postotni bod
Ilustracija, zgrada OTP banke
 Admir Buljubašić / Hanza Media

Francuska banka Societe Generale izvijestila je u srijedu da je s mađarskim OTP-om dogovorila prodaju moldavske podružnice u sklopu reorganizacije poslovanja koja predviđa njezino povlačenje iz pojedinih dijelova istočne Europe.

Francuska banka drži 87,85-postotni udio u Mobiasbanca Societe Generaleu, četvrtom zajmodavcu u Moldovi s tržišnim udjelom od 13 posto.

U Societe Generaleu nisu objavili vrijednost transakcije, navodeći tek da će prodaja smanjiti njihove rezultate u četvrtom tromjesečju za 28 milijuna eura. Taj je iznos već uključen u jednokratni trošak od 240 milijuna eura, o kojem je banka izvijestila sredinom siječnja.

Zahvaljujući transakciji stopa adekvatnosti kapitala bit će uvećana za jedan postotni bod, poručili su iz francuske banke.

Proteklih je godina Societe Generale već prodao ogranke u Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj i Srbiji mađarskom OTP-u koji širi poslovanje u istočnoj Europi. Zahvaljujući tim transakcijama dobit mađarske banke 2017. je prvi puta premašila milijardu dolara.

Societe Generale pak namjerava reorganizirati poslovanje kroz povlačenje iz zemalja u kojima se nisu dovoljno razvili i konsolidirati ga na područjima sa snažnom poslovnom bazom.

Iz francuske i mađarske banke izvijestili su da zaključenje transakcije očekuju u nadolazećim mjesecima.

Dvije su banke također potpisale sporazum o suradnji u pružanju usluga međunarodnim korporativnim klijentima u segmentima upravljanja gotovinom, investicijskog bankarstva, strukturiranih financija i transakcija na tržištima kapitala.

Mađarska je već pokrivena sporazumom o suradnji, a uskoro će joj se pridružiti i Bugarska i Hrvatska, priopćili su iz OTP-a.

Albanija, Srbija i Moldova bit će uključene nakon što OTP preuzme poslovanje francuske banke u tim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:56