Posljedice terorizma

Snažan udarac ekonomiji Šri Lanke: turisti otkazuju putovanja, investitori se povlače...

Aviokompanije su prve na svojoj koži osjetile financijske posljedice napada
Potresne scene iz Šri Lanke
 Dinka Liyanawatte / Stringer / Reuters / Prpfimedia, Zuma Press

Osim velikog broja umrlih, teroristički napadi na šrilankanske hotele i crkve zadali su i velik udarac ekonomiji te otočne zemlje koja uvelike ovisi o turizmu. Najmanje 39 žrtava napada bili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Australije i Indije, piše CNN, a nakon samih napada, koji su se dogodili prije samo dva dana, stotine turista otkazalo je svoje putovanje na Šri Lanku.

Otočna država u Indijskom oceanu inače ima oko 2,5 milijuna posjetitelja godišnje, a turizam je sektor koji najviše doprinosi šrilankanskom BDP-u budući da osim same zarade od turista, zapošljava oko milijun ljudi. Njegova važnost u posljednjih deset godina rapidno je rasla zahvaljujući uspješnim naporima vlade da pobijedi grupaciju Tamilski tigrovi s kojom je ratovala gotovo tri desetljeća. No, zbog ponovnog rođenja nasilja na otoku poznatom po začinima i čaju, turisti će svoje godišnje odmore ipak početi provoditi negdje drugdje.

Pritom su aviokompanije prve na svojoj koži osjetile financijske posljedice napada. Sri Lankan Airlines, primjerice, dopušta putnicima da otkažu svoje letove, za što se velik broj turista već i odlučio, a očekuje se daljnji rast otkazanih putovanja, kao i generalni pad interesa za Šri Lanku.

Dodatno, za gospodarstvo Šri Lanke ključne su i inozemne valute kao što su američki dolar i kineski juan koji turisti u velikoj mjeri u toj zemlji i koriste, a državi je potreban stalni dotok valuta kako bi mogla isplaćivati svoj vanjski dug. Naime, dug koji vlada Šri Lanke ima prema drugim zemljama odnosi se na otprilike 80 posto godišnje gospodarske proizvodnje te države, a njegova se većina duguje u valutama koje nisu šrilankanski rupi.

Veliki problem stvara i povlačenje investicija s otoka. Zbog rasta dolara strani su investitori već ranije povukli određena sredstva iz zemlje, a smanjenjem mogućnosti da Šri Lanka vrati svoje kredite nacionalna valuta će još više slabiti, dok će se investitori sve više povlačiti što će, naravno, prouzročiti dodatnu štetu već slaboj ekonomiji države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33