Bikini statistika

Snažan rast dionica: Najava brzog oporavka ili loša procjena?

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

26.5.2020. u 9:52

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

26.5.2020. u 9:52

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 5, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks tumbled again in opening trading Thursday on fears of a global slowdown due to the coronavirus, extending the run of volatility that has dominated markets in recent weeks.About 20 minutes into trading, the benchmark Dow Jones Industrial Average was down 2.8 percent, or more 750 points, at 26,324.68. The index surged nearly 1,200 points on Wednesday. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
AFP

Kako je postajalo jasno da će ekonomija pretrpjeti teške posljedice pandemije koronavirusa, dionički indeksi diljem svijeta počeli su snažno padati i u mjesec dana izgubili su više od trećine vrijednosti. Međutim, u protekla dva mjeseca, unatoč turobnim prognozama za ekonomiju i kompanije, uslijedio je začuđujući oporavak tržišta kapitala, osobito u SAD-u. Američki indeks Nasdaq, koji obuhvaća tehnološke kompanije gotovo se vratio na pretkriznu razinu. S 9817 bodova koliko je imao 20. veljače pao je na 6860 bodova, da bi se u četvrtak vratio na razinu od 9376 bodova, što znači da je u dva mjeseca porastao za 45 posto. Američki indeks S&P500 u istom je razdoblju ojačao za oko trećinu, a oporavak donekle prate i europski indeksi. Vrijednost londonskog FTSE-a veća je 21,5 posto, a hrvatskog Crobexa 15,9 posto.

Snažniji rast tehnoloških kompanija, ne iznenađuje jer je njihova dobra pozicija u vrijeme pandemije dodatno poboljšana, a raspolažu ogromnom likvidnošću koja ih čini otpornijima na krizu. Ipak, razina prometa na burzama, kao i brzina oporavaka s obzirom na brojne nepoznanice u pogledu budućnosti, za mnoge je začuđujuća.

Očito je da brojni ulagači očekuju snažan i brz oporavak ekonomije i žele se što prije uključiti u igru kako bi ostvarili i veći dobitak. Ekonomist Robert Shiller, dobitnik Nobelove nagrade i autor knjiga koje se bave iracionalnim očekivanjima, kaže kako popularne priča koje se šire usmenom predajom, preko medija i društvenih mreža, imaju zaraznu snagu, mnogi jaču od klasičnog pristupa koji podrazumijeva temeljite valuacije prije samog ulaganja. Osim toga, ulagače ohrabruju i politike centralnih banaka za koje osjećaju da im drže leđa. Iako otvara mogućnost optimističnom scenariju, Shiller ujedno upozorava da je aktivnost na tržištu sada mnogo riskantnija nego što se čini zbog nesigurnosti koju nameće pandemija. Za vrijeme prošle recesije dionice su padale od rujna 2007. do veljače 2009., godine, a razdoblje medvjeda u vrijeme velike depresije trajalo je još dulje, gotovo dvije godine, pri čemu su dionice izgubile 80 posto vrijednosti. Na kraju, čini se da su u pogledu brzine oporavka skeptični i financijeri s Wall Streeta koji većinom očekuju određeno razdoblje stagnacije prije polaganog oporavka.