Cijene dionica

Smjena pri vrhu: Microsoft ispred Amazona na listi najvrijednijih američkih kompanija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.10.2018. u 13:48

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.10.2018. u 13:48

Amazon founder and CEO Jeff Bezos laughs as he talks to the media while touring the new Amazon Spheres during the grand opening at Amazon's Seattle headquarters in Seattle, Washington, U.S., January 29, 2018. REUTERS/Lindsey Wasson - RC1DD03FA240
Lindsey Wasson / REUTERS

Jeff Bezos

Najveći svjetski proizvođač softvera Microsoft smijenio je u petak tehnološkog diva Amazon.coma s drugog mjesta na listi američkih kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću jer je prošloga tjedna cijena dionice Microsofta porasla, a Amazona oštro pala.

Nakon što je Amazon.com u petak izvijestio o slabijim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju nego što su analitičari očekivali, cijena dionice tog tehnološkog diva potonula je na Wall Streetu gotovo 8 posto. To je njezin najveći dnevni pad u gotovo tri godine, pri čemu je tržišna vrijednost Amazon.coma pala za otprilike 65 milijardi dolara, na 805 milijardi.

S druge strane, cijena dionice Microsofta porasle je od srijede, kada je izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, više od 4 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 823 milijarde dolara. Tako se Microsoft vratio na drugo mjesto liste najvrijednijih kompanija u SAD-u, nakon što mu je to mjesto Amazon preuzeo u travnju ove godine.

Čelno mjesto na toj listi i dalje drži Apple, a tržišna vrijednost tog proizvođač pametnih telefona iPhonea kreće se od rujna ove godine iznad 1.000 milijardi dolara.

Nakon pada cijene dionice Amazona, osnivač i šef te kompanije Jeff Bezos siromašniji je za koju milijardu dolara, dok je bogatstvo osnivača Microsofta Billa Gatesa poraslo.

Na listi najbogatijih ljudi u svijetu časopisa Forbes, objavljenoj u ožujku, Bezos je bio na vrhu s procijenjenom imovinom od 112 milijardi dolara, dok je Gates bio drugi s 90 milijardi.