Agencija u stečaju

Slučaj Kompas: Počinje isplata novca oštećenim putnicima, ali za radnike nema plaće

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.12.2018. u 9:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.12.2018. u 9:42

Zagreb, 121018.
Hebrangov 4.
Predsjednik Nadzornog odbora turisticke agencije Kompas Matko Bolanca odrzao je konferenciju za medije u prostorijama Kompasa.
Na fotografiji: Matko Bolanca.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Matko Bolanča,vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora turističke agencije Kompas

Točno dva mjeseca nakon što je Matko Bolanča na konferenciji za medije objavio da je njegova turistička agencija Kompas u problemima, zagrebački je Trgovački sud 12. prosinca otvorio stečajni postupak nad tom tvrtkom.

To je dosad prva dobra vijest za oštećene potrošače koji su putem ove agencije kupili i platili putovanja koja nisu konzumirali jer osiguravajuća kuća Euroherc tek sada može početi isplatu obeštećenja, no s obzirom na to da je Kompas u svrhu osiguranja za slučaj stečaja osigurao samo 300 tisuća kuna, čini se da će se uspjeti namiriti samo oni koji su u predaji odštetnog zahtjeva bili najbrži.

Kako stoji u rješenju koje je ovih dana objavio Trgovački sud, odluka o pokretanju stečaja, na zahtjev Kompasova menadžmenta, odobrena je nakon što je utvrđeno da je dužnik blokiran dulje od 60 dana, da nije sposoban za plaćanje, ali ima evidentiranu dugotrajnu i kratkotrajnu imovinu u ukupnom iznosu od 7,4 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna kuna više od iznosa potraživanja.

Dodatno, dužnik kasni s isplatom plaća zaposlenicima dulje od 30 dana, ne uplaćuje doprinose i poreze, ima 3,3 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a iz izvješća o solventnosti, koje je tvrtka također predala sudu, vidljivo je da je na transakcijskim računima trenutno u minusu od 3 lipe.

Sljedeće ročište u stečajnom postupku sud je zakazao za 14. ožujka.