Novi slovenski pritisci

Slovensko Delo najavljuje dražbu Agrokorovih dionica Mercatora

Riječ je o nastavljaju pritiska na Fortenova grupu da pristane na zahtjeve slovenske politike da domaćim dobavljačima omogući favoriziran pristup na police Mercatora
Fabris Peruško i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek
 Biljana Blivajs / Bruno Konjević / Neja Markičević / Sandra Simunovic / CROPIX

Regulatorni, pravosudni, politički i medijski pritisci ove su srijede doveli do još jedne poruke koju je slovenska politika preko ljubljanskog Dela uputila Fortenova grupi i hrvatskoj Vladi, i to preko članka u kojem se navodi kako bi u slučaju da odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) o privremenom oduzimanju dionica Mercatora Agrkoru postane pravomoćna, Mercatorove dionice sredinom ove godine mogle biti stavljene na dražbu.

U formalnom smislu to nije nova vijest, jer se od početka ovog postupka znalo da u slučaju pravomoćnosti odluke jedan od scenarija može biti stavljanje 67 posto dionica Mercatora u vlasništvu Agrokora d.d. na prodaju. Stoga i novi članak u Delu valja čitati u duhu medijskih slanja poruka slovenske Vlade Agrokoru, Fortenova grupi i hrvatskoj Vladi. Podsjetimo, AVK je Agrokor kaznio sa 53 milijuna eura zbog prekršaja pravila tržišne konkurencije prilikom koncentracije Agrokora s punionicom vode Costella, a Agrokor je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti i taj sudski postupak još nije riješen.

Potom je AVK donijela i odluku o privremenoj zaplijeni 67 posto dionica Mercatora u vlasništvu Agrokora (iako još nije riješen Agrokora zahtjev za ocjenu zaštie zakonitosti), na što se Agrokor žalio, a sud ekspresno odbio tu žalbu kao proceduralno neosnovanu. U Delu navode kako bi sudski postupak, s žalbenim dijelom, vezan za zaštitu zakonitosti, mogao biti gotov do lipnja ove godine, te da bi u slučaju da sud potvrdi odluku Agencije o kazni od 53 milijuna eura Agrokor bio primoran platiti taj novac ili bi 67 posto dionica Agrokora mogle ići na dražbu. Sve je to poznato od prije, s tim da je Agrokor najavio i ustavnu tužbu i međunarodnu arbitražu u slučaju da odluka o kazni od 53 milijuna eura postane pravomoćna i u slučaju da neplaćanjem te kazne u roku od šest mjeseci ostane pravomoćno bez dionica Mercatora.

Riječ je, dakle, o nastavljaju pritiska na Fortenova grupu da pristane na zahtjeve slovenske politike da domaćim dobavljačima omogući favoriziran pristup na police Mercatora, a slovenci vjerojatno imaju još neke dodatne zahtjeve prema Fortenova grupi i hrvataskoj Vladi. Za kraj prošle godine bio je dogovoren sastanak dobavljača i vodstva Fortenova grupe i Mercatora, ali je otkazan i odgođen do početka siječnja, no za sada nije održan niti se zna novi datum za održavanje sastanka.

Potrebno je kazati i kako imovina Mercatora, kao i dug Mercatora u iznosu od oko 630 milijuna eura, nisu "ušli" u ugovor o refinanciranju Foretnova grupe u iznosu od 1,2 milijardi eura. To znači da eventualni neuspjeh prenosa imovine Mercatora u Fortenova grupu, tvrde u toj kompaniji, ne bi ugrozio omjere duga i EBITDA Fortenove, niti bi na toj razini ugrozio poslovanje tog koncerna. Ipak, jasno je da Fortenova grupa sa i bez Mercatora nisu ista kompanija, jer bi Mercator činio jednu trećinu prihoda Fortenova grupe kada bi joj bio pripojen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:22