'Crna lista'

Slavna banka odbacuje rasističke izraze: 'Pa znate li vi koliko će to koštati...'

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

3.7.2020. u 10:17

AUTOR:

  • Novac.hr,
  • Hina

OBJAVLJENO:

3.7.2020. u 10:17

View taken on on March 16, 2009 shows the headquarters of the US investmentbank JP Morgan Chase in New York. AFP PHOTO DDP/MICHAEL KAPPELER GERMANY OUT
ddp images via AFP

Zgrada JP Morgana u New Yorku

Američka banka JP Morgan ukida pojmove poput 'crne liste','gospodara' i 'roba' iz svojih internih tehnoloških materijala i kodova jer traži način kako da ukloni rasizam unutar tvrtke, priopćila su dva izvora upućena u taj potez.

Izrazi postoje u nekim tehnološkim mjerama, standardima i kontrolnim postupcima banke, kao i u programskom kodu koji pokreće neke njene proces, kazao je jedan od izvora.

Izrazi „master“ i „slave“ kod ili disk koriste se u nekim programskim jezicima i računalnom hardveru kako bi opisali jedan dio uređaja ili procesa koji kontrolira drugi.

„Blacklist“ koristi se za opisivanje stavki koje se automatski odbacuju, poput popisa internetskih stranica koje zabranjuje odjel za kibernetičku sigurnost kompanije. „Whitelist“ znači suprotno odnosno popis stavki koje su automatski odobrene.

Čini se da je JP Morgan prva kompanija u financijskom sektoru koja je uklonila većinu rasistički problematičnih izraza, a potez dolazi u trenutku kada je banka priopćila da poduzima druge korake kako bi promovirala crnačke stručnjake i nepristranu kulturološku obuku osoblja.

Profesor programiranja u Columbia Business School Mattan Griffel kazao je da su takvi pojmovi odavno kontroverzni i da će ih biti teško izmijeniti.

Tehnologija na kojoj banka funkcionira često je zapetljani nered koji nastaje spajanjem tvrtki, desetljećima starim kodovima  i trećim sustavima, a svaka promjena može imati kaskadne učinke koje je teško predvidjeti, rekao je Griffel.

Izmijene tih izraza unutar koda banke mogli bi koštati milijune dolara i mjesece rada, kazao je Griffel.

Druge tvrtke poput Twittera i GitHuba pokrenule su slične izmjene, potaknute prosvjedima protiv rasizma nakon smrti Georgea Floyda u svibnju.