Svjetska tržišta

Slabiji poslovni rezultati Twittera i Intela uzrokovali pad burzi, ulagači su oprezni

Tehnološki sektor je napukao pa će se rotacija iz tog u druge sektore nastaviti
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, dok se tečajevi najvažnijih valuta kreću u uskom rasponu jer su ulagači oprezni na početku tjedna u kojemu će nekoliko središnjih banaka održati sjednice, a mnoge velike kompanije objaviti poslovne rezultate.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,7 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su u petak cijene dionica na Wall Streetu pale, ponajviše zbog pritiska na tehnološki sektor zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela i društvene mreže Twitter.

Tehnološki je sektor godinama bio predvodnik rasta na tržištu, pa se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

„Tehnološki je sektor napukao polovicom prošloga tjedna, a u petak je otvorena bujica. Rotacija iz tog u druge sektore vjerojatno će se nastaviti”, pišu analitičari JPMorgan banke u bilješci klijentima.

Ovoga će tjedna kvartalne poslovne rezultate objaviti više od 140 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa.

Dosad je više od 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih gotovo 86 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 22,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u utorak i srijedu održava dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuje se povećanje kamata, no vjeruje se da će čelnici Feda poručiti kako je gospodarska situacija povoljna i kako će nastaviti s postupnim povećanjem cijene novca.

Ovoga će tjedna sjednicu održati i japanska središnja banka (BOJ), a moguće je da će signalizirati polagano ukidanje poticajnih mjera, odnosno blago stezanje monetarne politike.

„Poduzme li bilo koju mjeru o kojima se špekulira na tržištu, bit će to protumačeno kao korak prema manje poticajnoj monetarnoj politici, a to bi izazvalo pad tečaja dolara prema jenu”, kaže Elias Haddad, valutni strateg u Commonwealth Bank of Australia.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,73 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,66 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla sa 111,05 jena, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 111,15 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na europsku, pa se tečaj eura kreće oko 1,1655 dolara, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.

A nakon što je prošloga tjedna cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla 1,8 posto, jutros je blago pala, na 74,27 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 20-ak centi, na 68,90 dolara, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:00