Novi posao za LM

Singapur odabrao američki borbeni avion, ali prvo će isprobati koliko je dobar

Ukupno bi Singapur mogao kupiti između 40 i 60 novih borbenih zrakoplova
Ilustracija: F-35B RAF-a
 Eddie Keogh / REUTERS

Ng Eng Hen, ministar obrane Singapura, u petak je na Facebooku objavio da su borbeni zrakoplovi F-35 najprikladnija zamjena za F-16 avione kojima trenutno lete piloti Zračnih snaga Singapura, piše Reuters.

No, to ne znači da će bogata grad-država odmah krenuti u veliku nabavku, nego će prvo kupiti nekoliko komada kako bi se uvjerili da je zaista riječ o pravom izboru.

- Obrambene agencije odlučile su da je F-35 najbolji izbor za naš novi borbeni avion. Prvo želimo kupiti nekoliko zrakoplova kako bismo u potpunosti ocijenili mogućnosti F-35 prije odluke o nabavki kompletne flote - napisao je Ng Eng Hen.

Singapur ima najveći budžet za obranu u Jugoistočnoj Aziji, a njihove Zračne snage trenutno raspolažu sa 60 F-16C/D Block 52 borbena zrakoplova koje proizvođač Lockheed Martin nadograđuje na viši nivo. Riječ je o 20-ak godinama starim strojevima koji će nakon modernizacije letjeti do 2030. godine (ili koju godinu duže), nakon čega bi ih postupno trebali zamijeniti novi borbeni zrakoplovi.

Flota od 60 zrakoplova

Kako je riječ o floti od 60 zrakoplova i državi koja može i hoće platiti za najbolju moguću zamjenu, proizvođači borbenih zrakoplova i države iz kojih dolaze intenzivno lobiraju za svoje modele.

Prema navodima Reutersa, SAD bi želio užurbati proces nabave, ali čini se da će trebati do godine dana kako bi se utanačili svi detalji inicijalne nabave. Lockheed Martin, pak, s optimizmom gleda na singapursku odluku.

- Veselimo se što ćemo im pružiti podršku u daljnjoj evaluaciji F-35 - rekao je glasnogovornik kompanije.

Prema ranijim špekulacijama medija Singapur je ponajviše zainteresiran za varijantu F-35B, koja ima mogućnost kratkog uzlijetanja i vertikalnog slijetanja, naizgled idealno za površinski maleni Singapur.

Prema aktualnoj cijeni, F-35B je najskuplja od tri F-35 varijante s cijenom od 115,5 milijuna dolara za "goli" zrakoplov. No, prema najavama Lockheed Martina, ta bi se cijena još trebala sniziti. Do sada su F-35B kupili i naručili SAD (Marinci), Velika Britanija, Italija i nedavno Japan te bi Singapur bio peta država koja kupuje ovu varijantu F-35-ica.

Pretpostavlja se da će u konačnici ta država kupiti između 40 i 60 novih borbenih zrakoplova za cijelu flotu što znači da bi u slučaju nabavke F-35B potrošili između 4,6 i 6,9 milijardi dolara za same avione. No, kad se uračuna trošak naoružanja, obuke, logističke potpore i tako dalje, za očekivati je da će narasti na osjetno veći iznos, čak i uz očekivani popust.

Kupaca na svim stranama

Što se tiče Lockheed Martina, oni imaju dodatni razlog za zadovoljstvo. Naime, razvoj F-35 kasnio je godinama, ukupno je dosad u program utrošeno više od 400 milijardi dolara (razvoj plus proizvodnja i ostali troškovi), a problemi sa samim zrakoplovima bili su nebrojeni i sigurno će se još rješavati u hodu. No, zato narudžbe pršte sa svih strana svijeta, naročito od američkih saveznika koji žele novi borbeni avion pete generacije, trenutno jedini takav koji se može kupiti na tržištu. Naime, F-22 Raptor je zabranjen za prodaju i više se ne proizvodi, kineski Chengdu J-20 zasad je namijenjen samo domaćim zračnim snagama, a ruski Su-57 je i dalje u fazi razvoja.

Tako su F-35A naručili, a neki već i kupili, redom: Australija, Belgija, Danska, Izrael, Italija, Japan, Nizozemska, Norveška, Južna Koreja, Turska i SAD, uz napomenu da Velika Britanija kupuje samo F-35B (138 komada). Uz tih 12 država još ih nekoliko razmišlja o nabavi F-35, poput Švicarske i Finske. Kada se računaju sve narudžbe, potpisane i potencijalne, za svaki model F-35-ica i svaku državu koja ih kupuje, LM bi u za njih idealnom scenariju mogao napraviti i prodati gotovo 3500 ovih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:04