Na godišnjoj razini

Sindikati dogovorili povećanje plaća u Plavoj Laguni, primanja veća gotovo 9 posto

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave Lagune dogovorili su povećanje plaća
 Goran Sebelić / CROPIX

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave Lagune dogovorili su povećanje plaća i materijalnih prava u toj velikoj hotelskoj tvrtki za iduću godinu što će rezultirati povećanjem neto primanja od 8,85 posto na godišnjoj razini.
Tako će se za sve radnike Plave Lagune od početka svibnja osnovna plaća uvećati za 2 posto, a za radnike u operacijama dodatnih 2,14 posto već u prvim mjesecima nove godine. Riječ je o radnicima koji čine 96 posto kadrova u ovoj tvrtki.

Nadalje, uvećava se nagrada za sve radnike za rad u sezonskim mjesecima za čak 3109 kuna. Također, s plaćama za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz radnicima će se isplatiti dodatna neoporeziva nagrada za radne rezultate u ukupnom iznosu od 3.848 kuna podijeljeno na četiri kalendarska mjeseca.

Božićnica se kao i do sada nastavlja isplaćivati u maksimalnom neoporezivom iznosu od 2500 kuna, a regres za godišnji odmor će ostati kao i do sada oporeziv, odnosno iznosit će 70,00 kuna bruto i po danu godišnjeg odmora.
​SIKD navodi da je osim toga Plava Laguna ove godine svojim zaposlenicima isplatila Božićnicu te neoporezivu nagradu za radne rezultate ostvarene u 2018. godini u ukupnom iznosu od 3000 kuna, kao i dar djetetu do 15. godine života i poklon-bon u protuvrijednosti od 600 kuna.
Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić istakla je da su pregovori vodili u izuzetno opuštenoj i ugodnoj atmosferi, te da se pregovaralo u dobroj vjeri, uz potpuno uvažavanje i poštivanje stavova socijalnih partnera, što je rezultat dugogodišnje suradnje i povjerenja.

- Kolektivni ugovor Plave Lagune i do sada bio najbolji u ovoj djelatnosti ne samo u okruženju već i šire, s visokom razinom ugovorenih materijalnih prava radnika. Izmjene poreznih propisa kojim se omogućuje isplata dodatnih neoporezivih nagrada bile su motiv socijalnih partnera da dodatno poboljšaju materijalnih prava radnika. Plava Laguna jedna je od rijetkih kompanija koja je prepoznala značaj sezonskih radnika, pa se dodaci od po 900 do 1170 kuna isplaćuju upravo u mjesecima kada je najveći broj zaposlenih, odnosno u vrijeme kada je intenzitet rada najveći: lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, dok se u listopadu radnicima isplaćuje regres za godišnji odmor, a u prosincu božićnica u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500 kuna, odnosno sezonskim radnicima u razmjernom djelu. Zaposleni radnici u prosincu ostvaruju pravo i na dar u naravi od 600 kuna, te dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600 kuna. Znači od lipnja pa do konca godine gotovo svaki mjesec uz redovnu plaću radnici ostvaruju i dodatne nagrade. Uvjereni smo da će radnici biti zadovoljni te da će prepoznati pozitivne efekte dogovora sindikata i Uprave u Plavoj Laguni, zaključila je Cvitić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:42